50 meer doden door medische fouten

50 meer doden door medische fouten

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Sterfgevallen medische fouten

In 2014 zijn fors meer meldingen binnengekomen van medische fouten dan in 2013. Dit blijkt uit cijfers van het Expertisecentrum Medische Zaken (EMZ) op basis van bij het Openbaar Ministerie (OM) binnengekomen meldingen. Het EMZ adviseert het OM in het mogelijk vervolgen van artsen wanneer patiënten overlijden door nalatendheid of medische fouten.

In 2014 werden 50 meer sterfgevallen gemeld dan in 2013 waarbij de sterfgevallen samenhingen met een medische behandeling. In 2014 ging het om 223 sterfgevallen waar het in 2013 173 sterfgevallen betrof. Na onderzoek naar de oorzaak van de sterfgevallen is in 53 zaken tot vervolging overgegaan. In de overige gevallen konden geen strafbare fouten bij de behandeling worden vastgesteld.

Een arts kan door zorgvuldigheid niet in acht te nemen een strafbaar feit tegen een patiënt plegen. Het is de taak van het Openbaar Ministerie om onderzoek te doen naar strafbare feiten en over te gaan tot vervolging. De afgelopen jaren zijn meerdere zaken tegen falende artsen breed in de media uitgemeten, waaronder ‘borstendokter’ Rock G. en neuroloog Ernst Jansen Steur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.