Acceptatievoorwaarden zorgverzekering

Acceptatievoorwaarden zorgverzekering

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Voor de basiszorgverzekering zijn verzekeraars verplicht om elke verzekeringsplichtige te accepteren, ongeacht leeftijd, geslacht of gezondheid. Deze verplichting wordt ook wel de acceptatieplicht genoemd. Deze acceptatieplicht is ingevoerd om te voorkomen dat verzekeraars zelf verzekerden gaan selecteren. Heb je als verzekerde te maken met diverse gezondheidsrisico’s? Dan kun je probleemloos overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Met de aanvullende verzekering werkt dat iets anders.

Een medische selectie bij een aanvullende verzekering

Naast de basiszorgverzekering kun je als verzekerde ook een aanvullende verzekering afsluiten. Zorgverzekeraars zijn daarin niet verplicht om elke verzekerde te accepteren en kunnen je daarom deze aanvullende verzekering weigeren. Vaak vindt er dan ook een medische selectie plaats wanneer je een aanvullende verzekering wilt afsluiten naast je basiszorgverzekering. Dat betekent dat er bij het afsluiten van een aanvullende verzekering een aantal gezondheidsvragen beantwoord moeten worden.

Wat houdt medische acceptatie of medische selectie in?

Een medische acceptatie wil zeggen dat een zorgverzekeraar probeert jouw zorgkosten in te schatten voor het komende verzekeringsjaar. Er wordt echter niet alleen gekeken naar het afgelopen jaar, maar ook naar het verleden en de zorgkosten die je op dit moment maakt. Op basis daarvan zal een zorgverzekeraar besluiten om je wel of niet te accepteren als verzekerde. Het aantal verzekeraars dat deze medische selectie toepast, wordt echter steeds kleiner. Er zijn een aantal grote verzekeraars die hierin een streng beleid hanteren. Voor een tandartsverzekering kan het beleid soms nog wel strikt zijn bij verzekeraars. Zo kan er bijvoorbeeld een verklaring bij je tandarts worden opgevraagd.

Wanneer mag een zorgverzekeraar je weigeren?

Je zorgverzekering kan stopgezet worden wanneer je ermee fraudeert, of wanneer je een wanbetaler bent. Dat betekent dat je niet op tijd de premie kunt voldoen van de zorgverzekering. Op grond daarvan mag een zorgverzekeraar je een aanvullende verzekering weigeren, dit mag zelfs voor een periode van 5 jaar. Om dit te voorkomen kun je beter niet frauderen met je zorgverzekering en ervoor zorgen dat de premie op tijd betaald wordt.

Wat jij kunt doen om medische selectie te voorkomen

Vaak heb je zelf de sleutel in handen om te voorkomen dat medische selectie wordt toegepast. Wanneer je zo gezond mogelijk leeft, genoeg vitamines en mineralen eten, voldoende beweegt en zorg draagt voor een schoon gebit, is de kans groot dat er geen medische selectie wordt toegepast. Ben je chronisch ziek, of heb je last van diverse aandoeningen, dan kan het soms lastiger zijn hierin goed voor jezelf te kunnen zorgen. Gelukkig neemt de medische selectie steeds meer af bij zorgverzekeraars. Kies dan ook voor een zorgverzekeraar waarin je niet te maken krijgt met medische acceptatie en probleemloos geaccepteerd wordt bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering naast je basiszorgverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.