Actieve donorregistratie – Wat betekent dat voor jou?

Actieve donorregistratie – Wat betekent dat voor jou?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De Tweede Kamer heeft recent een wetsvoorstel van D’66 aangenomen voor een actief donorregistratiesysteem. Met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen, werd het wetsvoorstel tegen ieders verwachting in aangenomen. D66 vond dat donorregistratie op dit moment te vrijblijvend was en streefde er vooral na om mensen te dwingen na te denken over dit onderwerp. Uiteraard brengt dit besluit de nodige gevolgen met zich mee. Wat betekent actieve donorregistratie voor jou en welke gevolgen heeft dit op zowel korte als lange termijn?

Jaarlijks overlijden 150 mensen die op een wachtlijst staan

In Nederland is er sprake van orgaanschaarste. Er zijn zo’n duizend mensen die wachten op een orgaan. Elk jaar overlijden er ongeveer 150 mensen die op de wachtlijst staan voor een donor. Het is daarom zeker belangrijk om over dit onderwerp na te denken en doorslaggevende keuzes te maken. Toch is het vooral de manier waarop die mensen tegen de borst stuit. Ongeveer 6 miljoen mensen in Nederland hebben hun keuze op dit momenteel vastgelegd, waarvan ongeveer zestig procent heeft aangegeven donor te willen zijn.

Actieve donorregistratie – Wat houdt het precies in?

Als het aangenomen wetsvoorstel van D’66 ook door de Eerste Kamer geloodst wordt, dan betekent dit dat mensen automatisch donor zijn. Mensen hoeven dus niet meer zelf aan te geven dat ze wel of geen donor willen zijn. Het wachten is daarom op wat de Eerste Kamer straks gaat doen. Er wordt momenteel nog volop gediscussieerd welke inspraak nabestaanden nog hebben op het afstaan van organen na het overlijden van een familielid. De grote vraag is dan ook of het D’66 lukt om dit wetsvoorstel door de Eerste Kamer heen te krijgen.

Hoe denk jij over donorregistratie?

Hoewel (actieve) donorregistratie wellicht een ver-van-je-bed-show is, loont het zeker om na te denken over dit onderwerp. Er zijn verschillende websites te vinden waar je de voor- en nadelen kunt lezen over wel of geen donor willen zijn. Uiteraard beslis jij wat je ermee doet en zorg je ervoor dat je keuze is vastgelegd conform jouw gevoelens en idee├źn. Op dit moment kun je dat aangeven door in te loggen op de overheidswebsite met je DigiD. Hier leg je jouw beslissing eenvoudig vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.