Alcoholgebruik van 16 naar 18 jaar

Alcoholgebruik van 16 naar 18 jaar

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Onlangs is bekend geworden dat De Tweede Kamer de leeftijd voor het gebruik en bezit van alcohol gaat verhogen van 16 naar 18 jaar. En dat is een goede zaak. Nog steeds zijn best wat jongeren regelmatig dronken en is (teveel) alcohol natuurlijk schadelijk voor de gezondheid. Het CDA-congres stemde eind juni in met een algehele leeftijdsverhoging naar 18 jaar, dit geldt ook voor GroenLinks. De VVD en PVV willen over drie jaar evalueren hoe het is gesteld met de handhaving. Pas daarna willen ze nadenken over een verhoging van de alcoholleeftijd. Minister Schippers (Volksgezondheid) zei eerder geen bezwaren te hebben tegen verhoging van de alcoholleeftijd, maar wil net als VVD, PVV, D66 en GroenLinks vooral inzetten op handhaving.

Waarom van 16 naar 18?

De groep grootste drinkers heeft een leeftijd van 16 jaar. Momenteel is de kennis over hersenschade algemeen bekend, maar dat drong lang niet door tot de Tweede Kamer om daar actie op te ondernemen. Jongeren en ouders zullen zich ook moeten aanpassen aan de nieuwe norm van 18 jaar. Twee jaar langer alcoholvrij betekent ook betere prestaties op school.

Middelen om verbod te handhaven

Als de maatregel in gaat moeten gemeentes een actief beleid gaan voeren. Zij zullen onder andere controles moeten gaan uitvoeren bij cafés en supermarkten. Vooral in de supermarkt gaat het nog vaak mis; zo’n 70 procent van de jongeren onder de 16 loopt gewoon met alcohol de deur uit. Gemeentes krijgen dit jaar al meer geld voor het nieuwe beleid.

Gevolgen overmatig drankgebruik bij jongeren

Natuurlijk weten we allemaal dat drinken op jonge leeftijd erg schadelijk kan zijn. Toch wordt er tegenwoordig nog erg veel gedronken, vooral in het weekend. Daarom willen we je uiteraard nog maar eens wijzen op de belangrijkste negatieve gevolgen voor jou en wellicht ook je vrienden/ vriendinnen.

  • Alcohol is zeer slecht voor je maag en lever
  • Alcohol vermindert je concentratie en dus je schoolprestaties
  • Alcohol zorgt voor blijvende hersenschade omdat je hersenen zich nog volop ontwikkelen

Alcohol zorgt ervoor dat je hersenen niet tot volledige ‘rijping’ kunnen komen. Dat zorgt voor negatieve veranderingen in je persoonlijkheid. Het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je zelfcontrole kan beschadigd raken. En wie voor zijn vijftiende begint met drinken, heeft vier keer zoveel kans op verslaafd te raken dan iemand die pas later zijn eerste glas alcohol drinkt. Daarbij gaat het vooral over het zogeheten ‘binge-drinken’. Dit is het in grote hoeveelheden en in korte tijd drinken van alcohol, wat vaak gebeurt voor en tijdens het uitgaan. Als je na een avond in de kroeg weer thuis bent en stopt met drinken, verdwijnt de alcohol langzaam uit je hersenen. Daarbij komt er teveel calcium in de hersenen wat leidt tot een grote giftige hoeveelheid, waardoor je hersencellen afsterven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.