Alleen alcoholvrije rode wijn gezond

Alleen alcoholvrije rode wijn gezond

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Vaak wordt beweerd dat rode wijn een gunstige invloed op je gezondheid heeft, met name voor je hart. Maar helaas voor de liefhebbers van rode wijn: uit een nieuwe studie blijkt dat alleen de alcoholvrije variant gezonder is.

Een glas alcoholvrije rode wijn kan het bloeddruk van mannen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten flink laten dalen. Bij gewone rode wijn is dit effect er niet.

Voor het onderzoek verzamelden ze 67 mannen met diabetes of drie of meer andere problemen die de kans op hartziekten (zoals overgewicht) vergroten. Een deel van de mannen kreeg de opdracht om vier weken lang dagelijks bijna 300 milliliter alcoholvrije rode wijn te drinken. Een andere groep kreeg juist de opdracht om bijna 300 milliliter wijn met alcohol te drinken. En weer een andere groep moest dagelijks 90 milliliter gin innemen. Na afloop van dit experiment wisselden de groepen, net zolang totdat alle mannen elk drankje vier weken lang regelmatig hadden gedronken.

Hieruit bleek dat alcoholvrije rode wijn de enige drank die het verschil maakte: de bloeddruk van de mannen daalde aanzienlijk. Daarmee verminderde de kans op hartziekten met 14 procent. De kans op een beroerte nam met 20 procent af. Dit zou te maken hebben met de antioxidanten, polyfenolen, in rode wijn. Deze zitten in zowel rode wijn met als in rode wijn zonder alcohol. Maar alcohol lijkt dit bloeddrukverlagende stofje af te remmen, waardoor het minder effectief werkt in wijn met alcohol.

Vind nu de goedkoopste zorgverzekering 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.