Belangrijke uitspraak voor thuiszorg

Belangrijke uitspraak voor thuiszorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De rechtbank in Groningen heeft vandaag een belangrijke uitspraak gedaan over de huishoudelijke hulp van een bejaard echtpaar. De gemeente Datumadiel, een slordige vijf kilometer van de Friese hoofdstad Leeuwarden, was voornemens de vergoeding voor huishoudelijke hulp van het echtpaar stop te zetten in 2015.

Het echtpaar van 88 en 89 jaar oud kunnen nog zelfstandig wonen dankzij de zeven uur huishoudelijke hulp die zij per week ontvangen, betaald door de gemeente. Door de invoering van de nieuwe Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) dacht de gemeente de vergoeding stop te kunnen zetten als bezuinigingsmaatregel. Het echtpaar en hun dochter besloten hierop een zaak te beginnen tegen de gemeente, gesteund door de organisatie Ieder(in).

Volgens de Groningse rechter heeft de gemeente te weinig gekeken naar de specifieke situatie van het echtpaar en de zorg onterecht als algemeen gebruikelijk heeft bestempeld. De rechter zegt dat stopzetten van de zorg alleen geoorloofd is wanneer veranderingen plaats hebben gevonden in de situatie van de zorgbehoevenden.

Grotere gevolgen

Ieder(in) zegt de zaak in Datumadiel te beschouwen als landelijke testcase. Ieder(in) heeft via het ANP laten weten dat het ongeoorloofd schrappen van zorg in een kwart van de gemeenten gebeurt. Door de uitspraak van de rechter zouden deze gemeenten de wet overtreden door het schrappen van zorg zonder dat naar de specifieke situatie is gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.