De belangrijkste veranderingen rond de zorgverzekering 2018

De belangrijkste veranderingen rond de zorgverzekering 2018

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De maand september is weer voorbij en dit betekent dat de nieuwste wijzigingen voor de zorgverzekering in 2018 bekend zijn. Prinsjesdag is inmiddels achter de rug en dit betekent dat er meer duidelijkheid is voor verzekerden. Juist ook in het komende verzekeringsjaar staat er weer van alles te gebeuren. Wil je weten welke veranderingen jou in het komende verzekeringsjaar te wachten staan? Wij informeren je graag over de belangrijkste wijzigingen. Je weet dan direct of je er op voor- of achteruit gaat. Zo nodig kun je binnenkort overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

De zorgpremie stijgt met gemiddeld 10 procent

De zorgpremie stijgt in 2018 met gemiddeld 10 procent. Dit betekent dat je qua verzekeringspremie 10 euro duurder uit bent per jaar. Deze stijging volgt bovenop een al eerdere premieverhoging van 6 euro per jaar. Bovendien gaat ook de inkomensafhankelijke bijdrage in 2018 omhoog. Dit geldt voor zowel werknemers, als zelfstandigen en gepensioneerden. Daar staat tegenover dat ook de zorgtoeslag stijgt. Eenpersoonshuishoudens krijgen op jaarbasis maximaal 131 euro zorgtoeslag meer. Voor meerpersoonshuishoudens bedraagt de verhoging maximaal 194 euro op jaarbasis. Vooral mensen met een minimum of laag inkomen profiteren van de toename in zorgtoeslag.

DSW verlaagt de verzekeringspremie

Inmiddels heeft DSW als eerste verzekeraar traditiegetrouw de nieuwe zorgpremie bekendgemaakt. Verrassend is dat de verzekeraar de premie op jaarbasis met 6 euro verlaagt. Bovendien wordt het eigen risico van 385 euro teruggebracht naar 375 euro per jaar. Dit is uiteraard in het voordeel van verzekerden en daarmee wil DSW een statement maken richting de overheid en het aanstaande kabinet. Volgens DSW moet er iets gebeuren aan de stijgende zorgkosten en mag de rekening niet gepresenteerd worden aan mensen die dat niet kunnen betalen. Andere verzekeraars hebben de nieuwe zorgpremie nog niet bekendgemaakt. Zij hebben hiervoor tot 12 november 2017 de tijd.

Het eigen risico blijft gelijk

Hoewel de zorgpremie in 2018 stijgt, blijft het eigen risico in 2018 wel gelijk. Eerst werd besloten het eigen risico te verhogen naar 400 euro per jaar, maar bij de onderhandelingen van een nieuw kabinet werd besloten deze verhoging niet door te voeren. Dit resulteerde echter wel in bovenstaande premieverhoging. Wil je geld besparen op je eigen risico? Het helpt altijd om goed te kijken bij wie je zorg afneemt. Er zitten veelal grote verschillen tussen de diverse zorgverleners.

De veranderingen in het basispakket

De basisverzekeringen wordt in 2018 op een aantal punten uitgebreid. Wij zetten de wijzigingen overzichtelijk voor je op een rij:

  • Toevoeging 12 behandelingen aan fysio- of oefentherapie voor verzekerden met artrose aan heup- en kniegewrichten.
  • Zittend ziekenvervoer wordt vergoed voor verzekerden die worden behandeld via immuuntherapie.
  • Vergoeding voor zorg aan minderjarigen. Denk bijvoorbeeld aan het toedienen van medicatie of hulp bij voeding.
  • Nieuwe medicijnen voor behandeling van onder meer borstkanker, hepatitis C en darmverstoppingen.

Vitamines, mineralen en paracetamol 1000 gram blijven onderdeel uitmaken van het basispakket. De subsidieregeling voor NIPT loopt eveneens door in 2018. Verder vergoedt de basisverzekering ook kosten die je maakt voor een bezoek aan de huisarts, specialist of wanneer je een beroep doet op de ambulance. De huisarts valt niet onder het eigen risico, specialisten en de ambulancedienst wel.

Wat ga jij doen?

Nu de belangrijkste wijzigingen bekend zijn, is het aan jou wat je komend verzekeringsjaar doet: blijf je bij je huidige zorgverzekeraar of stap je over naar een andere aanbieder? Het is verstandig om de overige zorgpremies af te wachten voor je een keuze maakt. Daarmee wordt het een stuk eenvoudiger om de verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken en een definitieve keuze te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.