Besparingstips voor studenten

Besparingstips voor studenten

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Dit jaar beginnen zo’n 135.000 nieuwe studenten aan hun studie. Ruim 61 procent van deze eerstejaars woont al zelfstandig of wil snel een kamer vinden. Vooral uitwonende studenten kunnen elke euro gebruiken die er bespaard kan worden, daarom een paar tips op een rij zodat je zoveel mogelijk kunt besparen op je uitgaven!

Tip 1: Profiteer van de verzekeringen van je ouders

Inboedelverzekering

Wanneer je zelfstandig gaat wonen is het verstandig een inboedelverzekering te hebben. Het is niet verplicht om een inboedelverzekering te hebben maar kan wel een hoop geld besparen in de toekomst. Je hele hebben en houden is daarmee verzekerd voor brand, waterschade en diefstal.

Reisverzekering

Kijk de polis van de reisverzekering van je ouders na. Bij sommige verzekeringen is het namelijk zo dat je tot je 27e met je ouders bent meeverzekerd via hun doorlopende reisverzekering. Wanneer je niet bent meeverzekerd vergeet dan niet een reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering heb je al vanaf 26 euro per jaar.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor wanneer je per ongeluk schade veroorzaakt. Wanneer je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben ben je gratis meeverzekerd tot je 27e. Wanneer je ouders niet over een aansprakelijkheidsverzekering beschikken is het verstandig er zelf 1 af te sluiten.

Tip 2: Kies een studenten zorgverzekering

Zodra je 18 bent moet je over een eigen zorgverzekering beschikken. Dit betekent niet per sé dat jij hiervoor moet betalen; je kunt ook een zorgverzekering hebben waarvoor je ouders betalen. Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd met je ouders, wanneer je ouder dan 18 bent moet er premie voor je worden betaald. Meeverzekerd zijn met je ouders is vaak veel duurder dan zelf een zorgverzekering hebben. Zorgverzekeringen die zich speciaal richten op studenten zijn namelijk vaak veel goedkoper, waardoor je al snel 10-20% kunt besparen op de zorgpremie.

Tip 3: Vraag zorgtoeslag en huurtoeslag aan

De overheid weet dat studenten het niet al te ruim hebben. Studenten kunnen daarom vaak gebruik maken van zorgtoeslag en huurtoeslag. Beide toeslagen zijn afhankelijk van je inkomen. Per maand kun je maximaal 69 euro aan huurtoeslag ontvangen en zo’n 350 euro aan zorgtoeslag. Vrijwel alle studenten komen in aanmerking voor zorgtoeslag. Lees meer over zorgtoeslag.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je zelfstandige woonruimte huren, oftewel woonruimte met een eigen voordeur. Voor de huur van een kamer in een studentenhuis kun je dus geen huurtoeslag krijgen.

Tip 4: Doe belastingaangifte

Vraag Nederlanders waar ze de grootste hekel aan hebben en aangifte doen staat ongetwijfeld in de top-10. Voor studenten kan belastingaangifte doen echter geld opleveren in plaats van geld kosten. Vaak heb je namelijk recht op belastingteruggave wanneer je een bijbaan of vakantiebaan hebt gedaan. Per jaar mogen studenten namelijk €6000 belastingvrij verdienen, een bedrag waarover je werkgever wel belasting heeft betaald (zolang je niet zwart hebt gewerkt). Dit betaalde bedrag aan belasting kun je daarom terugvragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.