Bevallingen steeds medischer in Nederland

Bevallingen steeds medischer in Nederland

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Steeds meer vrouwen worden tijdens de bevalling naar het ziekenhuis verwezen. Dit concludeerde gezondheidswetenschapper Pien Offerhaus van het Radboudumc naar aanleiding van haar onderzoek. De afgelopen 15 jaar is het aantal doorverwijzingen fors gestegen, wat zorgde voor meer medische ingrepen en complicaties. De toename leidde helaas niet tot een lager sterftecijfer onder pasgeborenen of tot een betere gezondheid van de baby’s.

Gelukkig had het grootste deel van deze doorverwijzingen een niet-urgente reden, zoals de wens pijnbestrijding te krijgen of een bevalling die niet goed op gang kwam. Ook in het ziekenhuis werd sneller besloten tot een medische ingreep, waar ook het monitoren van de hartslag van de ongeboren baby onder valt.

De cijfers van het onderzoek

In totaal bekeek Pien Offerhaus 800.000 bevallingen die tussen 2000 en 2008 onder begeleiding van een verloskundige plaatsvonden. Het percentage ziekenhuisverwijzingen voor vrouwen die bevielen van hun eerste kind steeg in deze periode van 29 procent naar 41 procent. Het aantal keizersnedes binnen deze groep steeg van 6 procent naar 8 procent.

Een keizersnede mag volgens de World Health Organization (WHO) alleen gedaan worden als deze medisch noodzakelijk is. Volgens Offerhaus moet het aantal uitgevoerde keizersnedes bij gezonde vrouwen in Nederland daarom teruggedrongen worden. Onder andere door keizersnedes achteraf kritisch te analyseren in een multidisciplinaire audit, zou dit bewerkstelligd kunnen worden.

Meer taken voor de verloskundige

De toename van medisch ingrijpen leidde tot meer complicaties bij de zwangere vrouw, zoals bloedverlies of koorts tijdens de bevalling. Het leverde daarentegen niets op voor een betere gezondheid van de pasgeborene en zijn of haar moeder. Het is dus nog maar de vraag of het toenemende ingrijpen echt bijdraagt aan een veiligere bevalling. Dit resulteert helaas wel in meer versnippering in de zorg doordat zorgverleners elkaar steeds vaker afwisselen tijdens de bevalling.

Dit kan door de zwangere vrouw als vervelend worden ervaren. Verloskundigen zouden daarom meer taken op zich kunnen nemen en zich afvragen wat ze nog meer kunnen doen om vrouwen te ondersteunen in het geval van een spontane bevalling. Niet zozeer voor lagere verwijscijfers, maar vooral voor een betere gezondheid van moeder en kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.