Cliëntenstop in de thuiszorg

Cliëntenstop in de thuiszorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) in Brabant en de Vierstroom Zorg Thuis in Zuid-Holland hebben een cliëntenstop ingesteld omdat ze de zorg voor ouderen niet meer aankunnen. Terwijl zorgaanbieders al langere tijd zeggen dat ze de thuiszorg van meer ouderen niet aankunnen, wil het kabinet dat ouderen langer thuis blijven wonen.

De zorgaanbieders zeggen niet genoeg geld te krijgen om ouderen die voorheen naar een verzorgingstehuis gingen thuis te verzorgen. In augustus moest Rivierenland al stoppen met de aanname van nieuwe patiënten en afgelopen maandag stopte ook het veel grotere Vierstroom daarmee. Vierstroom besteedde zoals de bezuinigingen voorschreven 17 procent minder uren per patiënt, maar leverde in totaal toch 8 procent méér zorg. Verzekeraar CZ die met de Vierstroom werkte wil niet voor die zorg betalen.

Rondetafeloverleg over wijkverpleging

Op 2 September dit jaar publiceerde de organisatie voor zorgverleners ActiZ een onderzoek waaruit blijkt dat voor de thuiszorg in 2015 een tekort van ruim 240 miljoen euro wordt verwacht. Daarom trok ActiZ aan de bel tijdens het Rondetafeloverleg over wijkverpleging met de woordvoerders zorg van de Tweede Kamer. Daarnaast acht ook ZN (Zorgverzekeraars Nederland) het noodzakelijk dat er meer geld beschikbaar komt voor wijkverpleging.

Staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) vindt de negatieve gevolgen van een cliëntenstop onacceptabel: “Ik ga ervan uit dat aanbieders en verzekeraars in overleg met elkaar ervoor zorgen dat niemand verstoken blijft van zorg.”

5 procent voor eigen rekening

Bovendien zijn zorgbestuurders verontwaardigd omdat de verzekeraars achteraf eisen dat alles tot een overschrijding van 5 procent door de zorgbestuurders betaald wordt. Jeroen van den Oever, voorzitter van Fundis waar Vierstroom onder valt, zegt dat dit onlangs pas bekend werd, waardoor de organisatie tot nu toe door was gegaan met het leveren van zorg. CZ brengt hier tegenin dat de vraag om 5 procent zelf te betalen geen harde eis was. Het was slechts bedoelt als stimulans om het zuinig aan te doen.

Ook Buurtzorg Nederland, de grootste aanbieder van wijkverpleging in Nederland, maakt zich zorgen. Als meerdere thuiszorg organisaties overgaan tot een cliëntenstop wordt het namelijk ook voor hen nog drukker en kan het ook hen financieel te zwaar worden. Zeker in Zoetermeer, waar Vierstroom nu wegvalt voor de zorg van nieuwe patiënten. Huisartsen en ziekenhuispersoneel zijn hier al dagelijks op zoek naar kleinere aanbieders van zorg in de wijde omtrek om de vraag naar thuiszorg aan te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.