Curatieve zorg blijft in beweging

Curatieve zorg blijft in beweging

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Ook in 2015 zal de curatieve zorg oftewel, de kortdurende zorg in beweging blijven. Hoewel er niet direct grote verrassingen tussen zitten, staan er wel degelijk diverse veranderingen voor de deur. Waar worden alle bedragen van de zorg eigenlijk aan uitgegeven in het komende verzekeringsjaar?

Een budget van 22,4 miljard euro

In totaal is er een budget gereserveerd van 22,4 miljard euro voor curatieve zorg. Ruim 20 miljard van dat bedrag zal worden besteed aan specialistische zorg. Hieronder kun je een overzicht vinden van de gespecificeerde bedragen:

  • GGZ: 3,6 miljard euro
  • Eerstelijnszorg: 4,9 miljard euro
  • Huisartsenhulp: 2,67 miljard euro
  • Wijkverpleging: 3 miljard euro

De totaaluitgaven van bedragen die vallen onder de Zorgverzekeringswet, zijn begroot op 44,36 miljard euro.

De Nederlandse Zorg Autoriteit en het Kwaliteitsinstituut

Ook voor de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) en het Kwaliteitsinstituut is er geld vrijgemaakt. De NZA krijgt vanaf 2015 bijvoorbeeld 5,5 miljoen euro extra om de fraude in de zorg te bestrijden. Het totaal beschikbare budget hiervoor is 46,5 miljoen euro. Voor Zorginstituut Nederland is nog een veel groter bedrag gereserveerd, namelijk 50,8 miljoen euro.

Veiligheid is een belangrijk thema in de zorg

Het kabinet hecht steeds meer waarde aan het feit dat zorg veiliger moet worden. De veiligheid van patiĆ«nten is daarom een speerpunt van het kabinet. Niet alleen ziekenhuizen krijgen te maken met veiligheidsprogramma’s, ook de GGZ, de eerstelijnszorg, mondzorg en de trombosedienst zullen er mee te maken krijgen in het nieuwe verzekeringsjaar. Hiervoor zijn diverse bedragen begroot door het kabinet. Ziekenhuizen krijgen hiervoor een bedrag van 0,5 miljoen euro terwijl de GGZ een bedrag tegemoet kan zien van 0,1 miljoen euro. Er is een bedrag gereserveerd van 0,2 miljoen voor de veiligheid in acute zorg en eerstelijnshulp.

Wat verandert er nog meer?

In 2015 staan zowel ziekenhuizen, huisartsen als zorgverzekeraars veel te wachten. Zorgverzekeraars worden bijvoorbeeld volledig risicodragend. Er volgt geen compensatie meer vanuit de overheid wanneer de verleende zorg duurder was dan beraamd. Bovendien krijgen zorgverzekeraars hulp bij het selectief inkopen van zorg. De huisartsenzorg krijgt daarnaast een nieuw bekostigingsmodel. Verder kan een huisarts ook een specialist laten meekijken bij een behandeling. In de medisch specialistische zorg zal de prestatiebekostiging zijn intrede doen. Dit kan vooral voor de besturing van ziekenhuizen diverse grote gevolgen met zich meebrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.