Data-explosie in de gezondheidszorg

Data-explosie in de gezondheidszorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De afgelopen maanden wordt er in de medische sector steeds meer gebruik gemaakt van grote hoeveelheden data, ook wel big data genoemd. Grote technische organisaties hebben een grote focus gelegd op de gezondheidszorg, denk maar aan de gezondheidsapps van Google en Apple. Volgens Lucien Engelen, directeur van het REshape Center van het Radboundumc, zal de gezondheidszorg steeds meer een softwaresector gaan worden. De vraag is wat voor gevolgen dit heeft voor de patiënten.

Explosie aan data

Door de technologie wordt er steeds meer in en om ons lichaam verzamelt. “Tegenwoordig kunnen er overal sensors op worden geplakt waardoor er een explosie aan data verzameld kan worden, legt Lucien Engelen uit. Hierdoor hoeven mensen die weinig behoefte hebben aan persoonlijk contact met een dokter of ziekenhuis of niet in de conditie zijn om ergens naartoe te gaan, niet meer voor een controle van huis weg te gaan. Met behulp van systemen als de slimme pleister en contactlenzen die glucose in het traanvocht meten, hoeven mensen namelijk niet zo vaak meer op doktersbezoek. “In de toekomst kunnen veel doktersbezoek vervangen worden met dit soort systemen”, aldus Lucien Engelen. Hierdoor ontstaan er minder lange wachttijden voor mensen die wel behoefte hebben aan persoonlijk contact met een dokter of ziekenhuis.

Jeroen Tas, ceo van Philips Healthcare Informatics, Solutions and Services, ziet de mogelijkheid om een grote schaal veel data te kunnen verwerken tegen een lage prijs. Het verzamelen en verwerken van data gaat tegenwoordig veel sneller en goedkoper dan voorheen. Deze informatie kan beschikbaar worden gemaakt aan huisartsen, zorgverzekeringen en mantelzorgers, waardoor zij de data kunnen bekijken die voor hen beschikbaar is gesteld. Jeroen tas voorziet hiermee een grote revolutie voor de medische wereld. “Door de verzamelde data te kunnen combineren kan er hopelijk een persoonlijkere zorg geleverd worden”.

Privacy data

De vraag die deze ontwikkeling met zich meebrengt is tot wie behoort deze data? Volgens Jeroen tas moet deze discussie over de privacy van de gegevens heel expliciet worden uitgevoerd. Behoort de data tot de patiënt of toch tot het ziekenhuis of zorgverzekering? De grens hiervan is lastig te bepalen. De gegevens behoren vanzelfsprekend tot de patiënt, maar zoals momenteel ook het geval is, behoren sommige gegevens ook toe aan zorginstellingen zoals een ziekenhuis. Ook hebben de instellingen die de data verzamelen en analyseren toegang tot de gegevens van de patiënt om zo hun systemen te kunnen ontwikkelen en optimaliseren. Er moet voor deze instellingen ook een duidelijke grens komen over de privacy van de gegevens, zodat zij binnen deze grenzen kunnen werken. De data die gebruikt wordt om grootschalige analyses mee te doen, is wel privé. Het delen van deze gegevens moet allereerst door de patiënt worden goedgekeurd en wordt anoniem opgeslagen in de databases.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.