De tandarts wordt goedkoper

De tandarts wordt goedkoper

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De tandartstarieven gaan volgend jaar fors omlaag. Dat zal voor veel verzekerden goed nieuws zijn. In juli volgend jaar worden de maximumprijzen met zo’n 5 procent verlaagd. Dit is besloten door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nadat er een onderzoek naar de tandartskosten heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek vond plaats onder ruim 900 tandartspraktijken. In 2012 werden tandartsen volledig vrijgelaten in hoe ze hun tarieven wilde bepalen, maar dat had enorme prijsstijgingen als gevolg. Dat heeft ervoor gezorgd dat de NZa nu maximumtarieven heeft opgelegd.

Natuurlijk, een gaatje boren is nooit prettig, maar als je er minder geld voor uit hoeft te geven wordt de pijn toch iets draaglijker. Als consument zul je in de portemonnee minder pijn voelen. Wat zijn de nieuwe tarieven voor een bezoek aan de tandarts en hoe wordt er eigenlijk gereageerd door de brancheverenigingen van tandartsen op deze wijzigingen?

Wat zijn de nieuwe tarieven voor de tandarts?

Als je volgend jaar voor een periodieke controle naar de tandarts gaat, ben je maximaal 20 euro kwijt. Ga je langs de bij de tandarts voor een tweevlaksvulling? Dan betaal je maximaal 55 euro voor deze behandeling. Ook het plaatsen van een implantaat wordt zo’n 19 procent goedkoper. Dat kan een verzekerde al snel een besparing opleveren van zo’n 100 euro. Verder wordt ook het trekken van een kies goedkoper en gaan de tarieven voor een bezoek aan de orthodontist met 1,5 procent omlaag.

De branchevereniging van tandartsen is niet blij met deze verandering

Volgens de KNMT, de branchevereniging van tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de mensen die een bezoek brengen aan de tandarts. De korting die door NZa wordt opgelegd, is volgens haar gebaseerd op gemiddelden. Daarnaast is de KNMT bang dat goede en gevarieerde mondzorg in gevaar komt.

De NZa heeft aangegeven dat de verlaging van de tarieven in goed overleg tot stand zijn gekomen met de brancheverenigingen. Daarnaast heeft de NZa een toezegging gedaan dat er onderzoek wordt gedaan naar het tariefsysteem. Dit moet zo veranderd kunnen worden zodat er nog steeds ‘zorg op maat’ kan worden aangeboden.

Wanneer worden de prijsverlagingen doorgevoerd?

Deze veranderingen zullen per 1 juli 2015 worden doorgevoerd. Volgens Martijn van Eckeveld van de NZa zullen de nieuwe tarieven nog steeds kostendekkend zijn zodat er voldoende marge wordt overgehouden. De verlaging van de tarieven komt bovenop de nieuwe tarieven voor tandheelkunde die jaarlijks op 1 januari worden vastgesteld. De tarieven gaan per 1 januari 2015 met bijna 1 procent omlaag. Voor orthodontie is de verlaging zo’n 0,86 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.