De wijkverpleegkundige in 2015

De wijkverpleegkundige in 2015

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Per 1 januari 2015 gaat er veel veranderen op het gebied van de zorg. Per deze datum komt namelijk de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten te vervallen. Dit zorgt ook voor veranderingen in de zorg die worden verricht door een wijkverpleegkundige. Vanaf het nieuwe verzekeringsjaar zijn zorgverzekeraars zelf verantwoordelijk voor de wijkverpleegkundige zorg. Dit heeft alles te maken met veranderingen die zijn doorgevoerd door de overheid om de langdurige zorg te hervormen en de kosten terug te dringen.

Ook in jouw situatie kan dit diverse gevolgen hebben of met zich meebrengen. Als je momenteel een wijkverpleegkundige hebt die jou thuis komt verzorgen, kunnen er flink wat veranderingen optreden in het nieuwe verzekeringsjaar.

Welke thuiszorgorganisaties zijn gecontracteerd?

Voor veel mensen is het onduidelijk of hun huidige thuiszorgorganisatie is gecontracteerd door hun zorgverzekeraars. Dit wordt pas bekend nadat ook de premies voor de zorgverzekering van het nieuwe verzekeringsjaar bekend zijn gemaakt. Dat zorgt ervoor dat er veel verzekerden onduidelijkheid en onzekerheid is wat hun volgend jaar te wachten staat, aangezien veel verzekeraars de premie nog niet hebben bekendgemaakt.

In het nieuwe jaar kan de situatie zich zomaar voordoen dat een zorgverzekeraar geen contract heeft gesloten met een thuiszorgorganisatie waar je nu weekverpleging van krijgt. Het is daarom van groot belang dat je de polisvoorwaarden erop naslaat of een kijkje neemt op de website van je zorgverzekeraar.

De overgangsregeling in 2015

Als jij dit verzekeringsjaar, maar ook in 2015 nog recht hebt op zorg vanuit de AWBZ, dan behoudt je dit recht tot en met 31 december 2015. Er is namelijk een overgangsregeling beschikbaar voor mensen die al zorg krijgen vanuit de AWBZ. Als de overgangsregeling is afgelopen, bekijkt de gemeente opnieuw welke zorg jij nodig hebt als verzekerde. Bovendien wordt na afloop van de overgangsregeling door jouw zorgverzekeraar geregeld dat je recht op wijkverpleging voortaan rechtstreeks wordt geregeld door de zorgverzekeraar.

Valt de wijkverpleegkundige onder het eigen risico?

Veel zorg valt onder de basiszorgverzekering waardoor je verplicht bent om een gedeelte bij te dragen in de kosten die daarvoor gemaakt worden. Hiervoor is het eigen risico in leven geroepen. Dit is anders bij wijkverpleegkundige zorg. Als je gebruik maakt van wijkverpleegkundige zorg, dan wordt hier in het nieuwe verzekeringsjaar geen eigen risico in rekening gebracht. Deze zorg wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Dat betekent dat je dus zelf geen kosten hoeft bij te dragen voor wijkverpleegkundige zorg in het nieuwe verzekeringsjaar 2015.

Als je toch met veel vragen blijft zitten, neem dan contact op met je zorgverzekeraar of de gemeente waar je woonachtig bent. Deze kunnen jou namelijk alles vertellen over de nieuwe veranderingen die je staan te wachten op het gebied van de wijkverpleegkundige zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.