Diane 35 pil gevaarlijker dan gedacht

Diane 35 pil gevaarlijker dan gedacht

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De Diane 35 pil is mogelijk nog gevaarlijker dan eerder gedacht. Waar in maart van dit jaar nog sprake was van dertien mogelijke sterfgevallen door toedoen van de pil is dit aantal nu opgelopen naar 27 mogelijke sterfgevallen. Dit meldt het instituut Lareb in Zembla.

Vooral verkeerd gebruik van de pil zou debet zijn aan de sterfgevallen. Terwijl de pil alleen mag worden voorgeschreven voor de behandeling van acne en overbeharing werd de pil ook geregeld voorgeschreven als anticonceptiemiddel terwijl het hier niet voor bedoeld is. De medische oorzaak is een verhoogde kans op het ontstaan van bloedstolsels, gebruikers van de pil hebben hier een twee keer zo hoge kans op.

De pil is reeds 25 jaar verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het medicijn kwam vorig jaar in opspraak door het besluit van Frankrijk de pil van de markt te halen.

De sterfgevallen zijn voornamelijk gemeld door nabestaanden. Voorzitter Agnes Kant van Lareb geeft in de Zembla uitzending aan dat er nog onvoldoende bewustzijn onder artsen, zorgverleners en patiënten om melding te maken van de bijwerkingen van medicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.