Is digitale zorg de toekomst?

Is digitale zorg de toekomst?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Digitale zorg. Ik hoor je al denken: wat moet dat in hemelsnaam voorstellen en wat hebben we eraan? E-health of digitale zorg is de verzamelnaam voor alle nieuwe digitale technologieën die van invloed kunnen zijn op ons zorgsysteem. Dat we het serieus moeten nemen, blijkt wel uit dat minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (beiden VWS) vinden dat er meer gehaald kan en moet worden uit e-health. Dat het niet alleen bij mooie woorden blijft, blijkt wel uit het feit dat Schippers en van Rijn met de zorgpartijen aan de slag gaan om bewezen technologieën van de grond te krijgen.

Wat is e-health?

Eigenlijk is e-health erg simpel uit te leggen. Het draait allemaal om de communicatie tussen patiënt en zorgverlener te verbeteren. Met behulp van technologieën kan dit. Zo kan je met digitale zorg ook op afstand communiceren. Je hoeft dus niet altijd rechtstreeks te communiceren, maar kan dit ook online doen. Dat scheelt zowel zorgverlener als patiënt de nodige tijd. Stel dat je een chronische ziekte hebt, is dit een enorme vooruitgang. Natuurlijk hoeft een patiënt dit niet te doen. Alleen als beide partijen het zinvol vinden, komt e-health om de hoek kijken.

Goed voor de patiënt en de zorgverlener

Buiten het gemak voor de patiënt is e-health ook voor zorgverleners een goede ontwikkeling. Technologie neemt veel werk uit handen. Je kunt niet alleen altijd bij medische gegevens, maar kunt zelfs patiënten helpen om bijvoorbeeld zelf metingen te verrichten. Hierdoor zal er meer tijd zijn voor persoonlijke aandacht waar nodig. Digitale zorg is dan ook met recht de toekomst. Wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar de predictie is dat e-health voor komende generaties de normaalste zaak van de wereld is.

De ambities van de overheid

E-health zal de menselijke kant van de zorg positief beïnvloeden doordat er meer tijd is voor een luisterend oor. Daarnaast zal de kwaliteit van leven verbeteren en zal er meer gezondheid en comfort zijn. E-health is dan ook een enorm positieve ontwikkeling en daarom heeft de overheid 3 ambities die ze de komende jaren willen waarmaken.

  • Binnen 5 jaar heeft 80% van de chronisch zieken direct toegang tot bepaalde medische gegevens, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties. Van de overige Nederlanders betreft dit 40%. Dit heeft tot effect dat mensen bewuster zijn van hun eigen gezondheid en dat fouten in dossiers bij zorgverleners sneller opgespoord kunnen worden.
  • Van de chronisch zieken (diabetes, COPD) en kwetsbare ouderen kan 75% die dit wil en hiertoe in staat is, binnen 5 jaar zelfstandig metingen uitvoeren, vaak in combinatie met gegevensmonitoring op afstand door de zorgverlener. Zij kunnen zo de voortgang van hun ziektebeeld volgen en krijgen door de regelmatige feedback inzicht in het effect van hun gedrag op hun ziekte. Dit zal het voor mensen makkelijker en aantrekkelijker maken trouw te zijn aan hun therapie.
  • Binnen 5 jaar heeft iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de mogelijkheid om – desgewenst – via een beeldscherm 24 uur per dag met een zorgverlener te communiceren. Naast beeldschermzorg wordt hierbij ook domotica ingezet. Dit draagt eraan bij dat mensen langer veilig thuis kunnen wonen.

De uitdagingen voor de overheid

Of deze ambities ook waargemaakt kunnen worden? Het hangt volledig af van het kabinet. Natuurlijk wordt gezegd dat er randvoorwaarden worden gecreëerd om de ambities waar te maken, maar dat geldt natuurlijk voor iedere ambitie of plan. Uiteindelijk gaat het om het inzetten van technologieën zonder dat zorgverleners en patiënten door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Een gemiddelde vijftigplusser zal e-health met argusogen bekijken, ondanks de voordelen. Terwijl een tiener of twintiger binnen de kortste keren gewend is aan digitale zorg en het daarom met open armen verwelkomt. Je hoeft immers niet meer elke keer naar de dokter, maar kunt ook zelf metingen uitvoeren! Dat is dan ook meteen de grootste uitdaging van de overheid: iedereen laten wennen aan het idee en de technologieën. Als dat lukt neemt de zorg in Nederland een grote stap voorwaarts. Kostbare tijd kan worden besteed aan mensen die het acuut nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.