Duidelijkheid over eigen zorgbijdrage

Duidelijkheid over eigen zorgbijdrage

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Zorgbijdrage

Het is niet voor iedereen altijd duidelijk wanneer er wat betaald moet worden in de zorg. Elke maand moet de zorgpremie betaald worden en daarnaast heeft de consument ook elk jaar te maken met het verplicht eigen risico (€375 in 2015). De consument kan naast deze twee rekeningen ook te maken krijgen met de eigen zorgbijdrage.

Eigen zorgbijdrage

Het kan voorkomen dat zorgkosten niet helemaal vergoed worden. De consument dient dan een eigen bijdrage te betalen voor de gemaakte zorgkosten. Ook kan het zijn dat er een maximale vergoeding voor bepaalde zorgkosten wordt gegeven, waardoor er bijbetaald moet worden door de consument. Het gaat hier om zorgkosten als: hulpmiddelen, kraamzorg, zittend ziekenvervoer, tandheelkundige zorg en bepaalde geneesmiddelen. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid en is voor elke consument hetzelfde.

Eigen zorgbijdrage of eigen risico?

De consument kan dus te maken hebben met zowel de maandelijkse zorgpremie en het verplicht eigen risico als de eigen zorgbijdrage. Een vraag die veel consumenten zich stellen is wanneer wat betaald dient te worden. Wanneer er zorgkosten gemaakt zijn waarvoor een eigen bijdrage geldt, dient deze als eerste betaald te worden. Het bedrag dat na deze eigen bijdrage overblijft, kan betaald worden van het eigen risico. Het ministerie van Volksgezondheid kwam vorig jaar met het volgende voorbeeld:

Een consument heeft gebruik gemaakt van ziekenvervoer en de rekening hiervoor is €1000 Euro. Er is wettelijk vastgesteld dat er per jaar €90 euro eigen bijdrage betaald moet worden voor ziekenvervoer. De consument moet dus ten eerste €90 Euro eigen zorgbijdrage betalen voor het ziekenvervoer. De rekening die hierna nog openstaat is €1000 – €90 = €910. Voor de betaling van deze rekening wordt er gekeken naar het eigen risico. Wanneer de consument het eigen risico nog niet heeft gebruikt, gaat dat bedrag van de rekening van het ziekenvervoer af. De consument zou dan €90 + €360 = €450 moeten betalen en de zorgverzekeraar zal het resterende bedrag van €550 betalen. Wanneer de consument al wel het eigen risico opgemaakt zou hebben, dan zou de zorgverzekeraar de kosten van het ziekenvervoer (€1000) – de eigen zorgbijdrage (€90) = €910 betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.