Dwangverpleging thuiswonende dementerenden

Dwangverpleging thuiswonende dementerenden

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Onderzoek aan de Universiteit van Maastricht heeft uitgewezen dat thuiswonende dementerenden vaak onder dwang verpleegd worden. Vier of de tien thuiswonende dementerenden gaf aan wel eens te maken te hebben gehad met een vorm van vrijheidsbeperking. Het gaat hierbij om het vastbinden, bedhekken en het onder dwang wassen en verschonen van de ouderen. Ouderen die alleen thuiswonen blijken een grotere kans te hebben op dwangverpleging. De familie blijkt namelijk in driekwart van de gevallen te bepalen tot vrijheidsbeperking . In verpleeghuizen komt dwangverpleging vrijwel niet meer voor. Het onderzoek naar de vrijheidsbeperking van ouderen is uitgevoerd onder 837 thuiswondende dementerenden.

Toename dwangverpleging?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat gedementeerden met twee vormen van dwangverpleging te maken kregen. Zo is gebleken dat 80 procent van de gedementeerden met dwangverpleging te maken heeft met onvrijwillige zorg. Deze ouderen weten dan bijvoorbeeld niet dat zij medicatie toegediend krijgen of worden opgesloten in hun huis. Daarnaast blijkt dat zeven procent van de dementerenden te maken heeft met fysieke beperkingen zoals het vastbinden aan een tafel. Of deze cijfers een toename in het aantal dementerenden met dwangverpleging betekent, is niet duidelijk. Dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam is namelijk het eerste grootschalige onderzoek naar de vrijheidsbeperking van thuiswonende dementerenden.

Volgens de onderzoekers geeft het onderzoek niet het juiste beeld van de ouderen die te maken hebben met dwangverpleging. Voor dit onderzoek is er namelijk alleen gekeken naar mensen die onder toezicht staan van een casemanager. Dit is een gespecialiseerd persoon die een team rondom een dementerende aanstuurt. Er zullen hoogstwaarschijnlijk dus nog veel meer ouderen zijn die last hebben van dwangverpleging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.