Een zorgverzekering via uw werkgever

Een zorgverzekering via uw werkgever

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle verzekerden al sinds de introductie van het nieuwe zorgstelsel gebruikt maakt van een collectieve zorgverzekering via hun werkgever. Zo lijkt de oproep van Minister Schippers om meer duidelijkheid te geven over het verzekeren via een collectiviteit, vooralsnog weinig zin te hebben gehad.

Collectieve of individuele zorgverzekering

Gedacht wordt dat de collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is dan de individuele polissen. Dit blijkt uit de cijfers van Autoriteit Consument en Markt; 70% van de collectief verzekerden is nog nooit overgestapt. De verwachting is dat ook dit jaar maar weinig van hen zullen overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wat zou nou een reden kunnen zijn om wel over te stappen?

Eén van de belangrijkste redenen is; omdat de kans groot is dat de basisverzekering elders goedkoper is, waardoor de maandelijkse kosten dalen. De premies worden op uiterlijk 12 november 2017 bekend gemaakt door de verzekeraars. Het is dus slim om na 12 november te kijken of er goedkopere alternatieven zijn.

Daarnaast kan het verstandig zijn om het eigen risisco te verhogen, zodat u een flinke korting kan krijgen op uw maandelijkse premie. Echter is dit niet in elke situatie een verstandige keuze. Het is altijd een risico, doordat er iets kan gebeuren, waardoor de rekening een stuk hoger ligt dan de 385 euro verplichte eigen risico. Toch kiezen steeds meer mensen voor een hoger eigen risico, blijkt uit onderzoek van het CPB. 88% van de ondervraagde geeft aan er daadwerkelijk van te profiteren.

Denkt u er over na om het eigen risico te verhogen?

Het is allereerst handig om te weten welke zorg er wel/niet valt onder het eigen risico. Onderstaande zorg valt NIET onder het eigen risico:

  • Bezoek aan de huisarts
  • Verloskunde en kraamzorg
  • Zorg voor chronisch zieken
  • Nacontrole bij een orgaandonatie
  • Wijkverpleging

Maar onderstaande zorg valt WEL onder het eigen risico:

  • Medicijnen
  • Ambulancevervoer
  • Een opname in het ziekenhuis
  • Operaties
  • Spoedeisende hulp

Zoals u misschien wel opvalt, zijn het voornamelijk onwachtse situaties die vallen onder het eigen risico. Daarom komt het eigen risico in de meeste gevallen onverwachts. Als u het eigen risico maximaal heeft verhoogd kan het gaan om een bedrag van 885 euro. Dit is een hoop geld, zeker als het op een slecht moment komt. Hier hebben verzekeraars over nagedacht en bieden zij de mogelijkheid om het eigen risico te betalen in termijnen, zowel vooraf als achteraf.
Als u het eigen risico niet verbruikt, krijgt u al het geld aan het einde van het jaar volledig terug.

Kortom, het kan nooit kwaad om te zoeken naar goedkopere opties, zeker nu er verwacht wordt dat de premies wéér gaan stijgen. Zo kan het een stuk voordeliger zijn om een individuele zorgverzekering te nemen, dan uzelf onder te verzekeren bij een collectiviteit. Verder stijgt de zorgtoeslag, waardoor de premie en het eigen risico ruim vergoed worden, dit maakt het verhogen van het eigen risico helemaal het overwegen waard, of voor sommige juist niet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.