Eerste Kamer akkoord met Wet langdurige zorg

Eerste Kamer akkoord met Wet langdurige zorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Eerste Kamer

Het kabinet heeft de hervormingen van de langdurige zorg zo goed als afgerond. De meerderheid van de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet langdurige zorg (WLZ). De nieuwe wet zal vanaf 1 januari 2015 het verblijf in instellingen zoals de langdurige geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg regelen. Met de invoering van deze nieuwe wet is het einde van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) een feit.

Belang van nieuwe wet

Dit bleek tijdens de behandeling van het wetsvoorstel met de fracties en Staatssecretaris Martin van Rijn. Coalitiefracties VVD en PvdA benadrukken het belang van de nieuwe wet. Marleen Bath (PvdA) legt uit dat wanneer de zorg onbetaalbaar wordt de meest kwetsbare mensen als eerste de dupe zullen zijn. “Als PvdA willen we dit voorkomen en hebben we ingestemd met de veranderingen”, aldus Bath. Naast de VVD en PvdA, stemden ook D66, CDA, ChristenUnie en SGP in met de nieuwe wet. Ook in het parlement waren deze partijen voor de nieuwe wet.

Tegenpartijen

De SP en PVV stemmen echter niet in met het wetsvoorstel De partijen zijn fel tegen de nieuwe wet. De PVV geeft aan het schandalig te vinden dat de rechten van de ouderen verdwijnen. Volgens Grabriëlle Pöpken hebben ouderen door de nieuwe wet minder rechten dan gevangenen. Tineke Slagter (SP) vindt dat de veranderingen te snel en te ondoordacht tot stand zijn gekomen. Ook GroenLinks is het niet eens met de nieuwe wet voor de langdurige zorg. De partij vindt de ambitie van Van Rijn voor het ontwikkelen van een nieuw zorgstelsel echter wel het loven waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.