eHealth steeds populairder

eHealth steeds populairder

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De investeringstakken van KPN en RTL investeren sinds kort samen in eHealth start-ups. Dit doen beide bedrijven door ieder hun eigen sterke punten in te zetten bij de ontwikkeling van eHealth toepassingen. Zo heeft KPN veel kennis op het gebied van connectiviteit en kan zijn vaste en mobiele netwerken inzetten. RTL heeft marketingpower en genoeg bereik om eHealth bij iedereen onder de aandacht te brengen.

Ook het Deventer Ziekenhuis ziet het eHealth systeem met thuismonitoring, videoconsulting en online inzage in het eigen medisch dossier wel zitten. Het ziekenhuis ziet eHealth hierbij als middel om de zorg te ondersteunen en verbeteren.

De mogelijkheden van eHealth

eHealth is een klankbordgroep waar kleine projecten worden gestart om deze uiteindelijk in alle ziekenhuizen in te zetten. Zo draait het succesvolle project videoconsulting nu een jaar, waarbij patiënten vanuit hun eigen huis met behulp van hun laptop of tablet een arts kunnen consulteren. Vooral voor ouderen is het prettig om niet meer naar de huisarts of het ziekenhuis toe te hoeven voor een consult.

Het Deventer ziekenhuis biedt bovendien zijn patiënten al de mogelijkheid om via een project van eHealth hun medisch dossier in te zien. Dit is momenteel slechts voor een deel van de patiënten mogelijk, maar dit zal later worden uitgebreid tot alle patiënten van het ziekenhuis. Doordat patiënten van te voren hun gegevens in kunnen kijken, weten ze beter welke vragen ze tijdens een doktersafspraak willen stellen. De opties van het portaal van het ziekenhuis zullen langzaam uitgebreid worden, bijvoorbeeld met oefeningen en instructies voor patiënten.

Wel kritisch blijven

Toch is het goed om kritisch te blijven met betrekking tot eHealth en je bewust te zijn van de mogelijke risico’s, zoals technische problemen, patiënten die niet over de kundigheid beschikken om de interfaces te bedienen en natuurlijk de mogelijke gevaren voor de privacy van de patiënt. Maar zolang alles goed wordt ontworpen en zowel patiënt als ziekenhuispersoneel voldoende wordt geïnformeerd, kan eHealth een centrale rol in de zorg gaan spelen.

RTL en KPN zijn op zoek naar initiatieven waarbij hun expertise relevant is en gebruikt kan worden voor een snellere ontwikkeling van eHealth. Hiermee willen ze de zelfredzaamheid van de Nederlandse samenleving stimuleren. De patiënten van het Deventer ziekenhuis zijn in ieder geval enthousiast over de toepassing van eHealth in het ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.