Eigen risico 2016

Eigen risico 2016

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De afgelopen jaren wordt het eigen risico voor de zorgverzekering met vaste prik verhoogd. Daarbij gaat het vaak niet om bedragen die extreem veel hoger zijn, maar vaak rond de 10 euro per jaar. Zo zal het eigen risico in 2016 385 euro bedragen, terwijl dat in 2015 nog 375 euro was. De laatste jaren ging het bedrag dus niet heel veel omhoog, toen het eigen risico echter werd ingevoerd in 2008 hoefden we slechts 150 euro te betalen.

Wat valt er niet onder het eigen risico?

Het is behoorlijk lastig om te weten wat wel en niet onder het eigen risico valt. Zaken die niet onder het eigen risico vallen, hoeven dus niet zelf betaald te worden. Hieronder valt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost. Dit zal worden vergoed door de verzekeraar, maar vergeet niet dat er soms medicijnen horen bij een doktersbezoek die wellicht wel ten koste gaan van het eigen risico. Ook zorg als verloskundige zorg, wijkverpleging, ketenzorg en kraamzorg vallen niet onder het eigen risico.

Zorg voor kinderen onder de achttien jaar valt eveneens niet onder het eigen risico. Ook spullen in bruikleen van de thuiszorg, eventuele nacontroles en reiskosten die worden gemaakt bij een orgaandonatie.

Wat telt wel voor het eigen risico?

Eigenlijk is het redelijk simpel. Zorgkosten die hierboven worden genoemd vallen niet onder het eigen risico, alle overige zorg wel. Zo telt een doktersbezoek niet mee, maar het onderzoek dat gedaan moet worden in bijvoorbeeld een laboratorium gaat wel ten koste van het eigen risico. Helaas is het niet langer mogelijk om naar het ziekenhuis of de spoedeisende hulp te gaan zonder hiervoor te betalen.

Wanneer het eigen risico is opgebruikt, minimaal 385 euro in 2016, zal de verzekeraar de kosten voldoen. Dan ook bestaat er voor bepaalde medicatie nog een eigen bijdrage.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage zal betaald moeten worden, ongeacht of het eigen risico al volledig verbruikt is of niet. Hierbij gaat het om verschillende zaken. Denk aan geneesmiddelen, hulpmiddelen of bepaald ziekenvervoer. Houd er dus rekening mee dat er soms nog kosten bij komen. Dit is vaak een bepaald percentage per jaar, dit verschilt per verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.