FNV tegen bezuinigingen in de zorg

FNV tegen bezuinigingen in de zorg

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Thuiszorgers aangesloten bij de vakbond FNV zijn afgelopen woensdag de straat op gegaan. Ze demonstreerden tijdens het protest bij de stadhuizen van zowel Amsterdam als Groningen. Beide steden versoberen de zorg, meldde de vakbond dinsdag.

De FNV komt regelmatig in actie tegen bezuinigingen in de zorg. In 2012 werd aangekondigd dat er 5 miljard zal worden bezuinigd op de zorg, waardoor 100.000 banen op het spel kwamen te staan. Daarnaast zullen verschillende zwakkere groepen van de samenleving hierdoor gedupeerd raken. Ook het aantal plaatsen in tehuizen in Nederland zal naar verwachting tot een kwart van het huidige aantal worden teruggebracht.

Nieuwe wetten voor bezuiniging in de zorg

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is vlak voor de zomer aangenomen. De Wet langdurige zorg (Wlz) wordt deze maand in de Eerste Kamer behandeld. Beide wetten maken de gemeenten voor een groot deel verantwoordelijk wat betreft zorgtaken. Daarnaast worden ook de budgetten die de gemeenten krijgen veel kleiner.

De overheveling van zorgtaken naar de gemeente zou een bezuiniging van 11 procent op moeten gaan leveren. Maar uit onderzoek blijkt dat deze bezuinigingen zullen oplopen wel 35 procent. Dat komt doordat de zorgaanbieders vaak dezelfde zorg moeten blijven verlenen voor een aanzienlijk lager bedrag. Hoewel een groot deel van de zorg momenteel is geregeld in de Algemene Wet Bijzondere Zorg (AWBZ), wordt dit in de toekomst een gemeentevoorziening. Dit houdt in dat gemeenten in de toekomst gaan bepalen in hoeverre ze hierin voorzien.

Meer wachtlijsten

Als er minder geld beschikbaar is voor de zorg, zal dit ellenlange wachtlijsten voor tehuizen als gevolg hebben. Sowieso zal de behoefte aan plaatsen in verzorgingstehuizen de komende jaren naar verwachting al stijgen door de vergrijzing. Met thuiszorg is dit probleem vaak niet op te lossen, omdat werknemers in de thuiszorg steeds vaker beperkt worden tot schoonmaken.

Ook de levenskwaliteit van hulpbehoevenden zal afnemen doordat dagbesteding uit de AWBZ wordt gehaald voor nieuwe gevallen. Dit is voor veel hulpbehoevende mensen momenteel een mogelijkheid om mee te kunnen doen in de maatschappij, waardoor ze niet vereenzamen. Door gemeenten met een kleiner budget meer zorgtaken in handen te geven zullen deze naar verwachting alleen dagbesteding regelen voor de zwaarste gevallen.

Onnodige bezuinigingen

Deze bezuinigingen zijn geheel onnodig, als er sprake zou zijn van betere kapitaalverdeling. Zo verdienen farmaceutische industrie en verzekeraars enorme bedragen door de zorg, krijgen talloze bestuurders topinkomens en zijn er meer managementlagen dan nodig is. Hoe groter het bedrijf, des te meer mogelijkheden om de fiscus te omzeilen.

Groeiende vermogens hopen zich in rap tempo op bij een heel kleine groep. Door onder andere belastingverhoging op deze enorme vermogens kunnen miljarden worden opgehaald die naar goede zorg kunnen gaan.

FNV komt met campagne Red de Zorg

De FNV hoopt de bezuinigingen in de zorg dan ook te stoppen met verzet. TSN wil 300 Groningse thuiszorgers ontslaan, die met een fatsoenlijk salaris gewoon willen blijven werken en waarvoor de FNV woensdag de straat op ging. Al een tijd voert de vakbond campagne voor de zorg en probeert een referendum over de bezuinigingen in de zorg te bereiken. Hiervoor zijn 300.000 handtekeningen nodig. Zet jij ook jouw handtekening voor een referendum over de geplande bezuinigingen? Dit kan bijdragen aan de pogingen om deze bezuinigingen een halt toe te roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.