Fors meer premie voor de zorgverzekering 2017

Fors meer premie voor de zorgverzekering 2017

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Nederlanders gaan in 2017 fors meer premie betalen voor hun zorgverzekering. Hoewel het kabinet uitging van een premieverhoging van ongeveer € 3,50 is dit nu al opgelopen tot ruim 10 procent. Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste verzekeraar de zorgpremie bekendgemaakt voor het nieuwe verzekeringsjaar. De premie gaat in vergelijking met 2016 bijna een tientje per maand omhoog. Hoe komt dit en wat gaan andere zorgverzekeraars doen?

Een premieverhoging van bijna 10 procent per maand

Was de premie in 2016 nog € 98,75 per maand, in 2017 stijgt de premie bij DSW naar € 108,- per maand. In de praktijk is dit een premiestijging van bijna 10 procent. De premie stijgt vooral vanwege de uitbreiding van het basispakket, de hoge kosten voor wijkverpleging en het gebruik van dure medicijnen. Vorig jaar legde DSW zelf veel geld bij om de premie laag te houden, maar de reserves bij DSW zijn dusdanig geslonken dat dit niet meer mogelijk is.

DSW is trendsetter qua zorgpremie

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de premie voor het nieuwe verzekeringsjaar bekendmaakt. DSW wordt ook wel gezien als trendsetter. Veel andere verzekeraars laten zich namelijk beïnvloeden door de premie-aankondiging van DSW. De verwachting is dan ook dat andere verzekeraars een soortgelijke stijging zullen laten zien.

Misleid door het kabinet

Alles wijst erop dat de zorgpremie in 2017 fors duurder wordt. Hoewel het eigen risico in 2017 niet wordt verhoogd, voelen veel mensen zich misleid door het kabinet. De voorspelde € 3,50 is iets heel anders dan een verhoging van ruim € 10,- per maand. Volgens DSW is minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport veel te optimistisch geweest over de stijging van de zorgpremie.

Geen reactie van de minister

Opmerkelijk is dat het ministerie niet wil ingaan op de premieverhoging van DSW. De minister wil wachten met uitspraken doen, totdat alle zorgverzekeraars half november hun nieuwe zorgpremie bekend hebben gemaakt. De verwachting is echter wel dat mensen dit de minister niet in dank zullen afnemen. Dit gegeven heeft zeker invloed op de verkiezingen die in maart 2017 worden gehouden. Het blijft afwachten wat andere verzekeraars half november gaan doen, maar de kans is groot dat de zorgpremie bij elke zorgverzekeraar in 2017 stijgt.

Reacties

  1. Anton Joris schreef:

    Ik heb nu de nieuwe zorgpremie binnen van Menzis
    premie is van 107 euro gegaan naar 119 euro
    voor de basisverzekering, dit is meer dan 10% verhoging.
    Ik overweeg dan om over te stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.