Gebruikers langdurige zorg lopen aan tegen omvangrijke bureaucratie

Gebruikers langdurige zorg lopen aan tegen omvangrijke bureaucratie

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Hoewel de Wet langdurige zorg (Wlz) de intentie heeft om zorg eenvoudiger te maken, blijkt het alleen maar bureaucratie en administratieve rompslomp teweeg te brengen. Gebruikers van bijvoorbeeld persoonsgebonden budget (PGB) lopen aan tegen flink wat bureaucratie bij een beroep op de Wlz. Per Saldo, de belangenorganisatie van pgb’ers heeft al meer dan 1.200 klanten binnengekregen. Bovendien wordt het probleem erkend door Zorgverzekeraars Nederland. Inmiddels gaan er verschillende stemmen op om in actie te komen en de mensen die hiermee te maken hebben, tegemoet te komen door het invoeren van een elektronisch systeem.

Te complexe zorgaanvragen en hoge zorgkosten voorschieten

De problemen liggen vooral in het invullen van talloze formulieren en het zelf voorschieten van diverse zorgkosten. De zorgaanvraag moet in detail worden beschreven. Niet alleen het probleem moet worden beschreven, maar ook de gegevens van de zorgverlener, de zorgplannen en welke zorg er wordt geleverd. In sommige gevallen wordt het indienen van een zorgaanvraag een klus van enkele weken. Het is voor veel mensen een doorn in het oog. Dit omdat aanvragen vaak te laat in behandeling worden genomen, waardoor er volop zorgkosten worden gemaakt.

Oorzaak: omslachtige wijze van aanvragen indienen

De oorzaak van deze problemen lijkt vooral te liggen in het feit dat alles op papier ingevuld moet worden. Er is geen handig elektronisch systeem waardoor alles op omslachtige wijze wordt aangeleverd. Dit heeft als gevolg dat gebruikers te lang moeten wachten op hun geld. In het ergste geval kan deze vertraging ervoor zorgen dat mensen veel dure zorg eerst zelf moeten voorschieten. Bovendien moet de aanvraag correct worden ingevuld, anders loopt men het risico de aanvraag helemaal opnieuw te moeten invullen.

Elektronisch systeem versnelt de aanvraag en uitkering van geld

Per Saldo en Zorgverzekeraars Nederland hebben er bij het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWZ) op aangedrongen een elektronisch systeem in te richten dat ervoor zorgt dat aanvragen sneller worden ingediend en verwerkt. Als er geen actie wordt ondernomen, dan is de kans groot dat mensen die gebruikmaken van een PGB de kosten niet meer zelf kunnen voorschieten. Meerdere personen die een beroep doen op de Wlz hebben inmiddels aangeklopt bij leden van de Tweede Kamer. Of er daadwerkelijk actie wordt ondernomen, is op dit moment nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.