Geen onverwachte rekening uit het ziekenhuis meer

Geen onverwachte rekening uit het ziekenhuis meer

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Vanuit de politiek gaan stemmen op om een onverwachte ziekenhuisnota te voorkomen. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer mensen langs de spoedeisende hulp gaan, terwijl een bezoek aan de huisartsenpost gratis was geweest. Lea Bouwmeester, kamerlid voor de PvdA, heeft hierover vragen gesteld aan Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid.

Gespecialiseerde zorg is duur

Wanneer een huisarts niet aanwezig is, bijvoorbeeld in de avonduren of tijdens het weekend, kiezen veel mensen ervoor om naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis te gaan. De kosten hiervoor zijn echter veel hoger omdat het om gespecialiseerde hulp gaat. Lea Bouwmeester zegt hierover: “Het eigen risico geldt voor zorg in het ziekenhuis, maar veel mensen zijn hier niet van op de hoogte.” Het eigen risico van de zorgverzekering bedraagt minimaal € 360,00 en maximaal € 860,00. Dit is geheel afhankelijk van de premie die er betaald wordt voor de zorgverzekering.

Een te hoog percentage belandt op de spoedeisende hulp

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), Crispijn van den Brand, geeft aan dat zo’n 30 procent van de patiënten terecht komt op de eerste hulp, zonder dat er een doorverwijzing is van een huisarts. Volgens hem kan minimaal 15 procent behandeld worden door de huisarts zelf. Dat is volgens hem de reden dat veel patiënten te maken krijgen met een onverwacht hoge ziekenhuisnota.

Hoe dan wel?

Volgens Lea Bouwmeester gaat het wel goed bij ziekenhuizen waarbij de huisartsenpost en spoedeisende hulp goed met elkaar samenwerken. Bij een goede samenwerking worden patiënten op de spoedeisende hulp doorgestuurd naar de huisartsenpost bij een onterechte melding. Dit geldt echter niet voor alle regio’s in het land. Bij dunbevolkte gebieden is deze samenwerking veel lastiger. Daarom dringt ze er bij minister Schippers op aan dat ziekenhuizen en huisartsenposten de samenwerking zullen verbeteren.

Diverse partijen zijn al in gesprek met elkaar

Inmiddels zijn diverse partijen al met elkaar in gesprek gegaan, waaronder individuele ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zo wordt er gesproken over plannen om patiënten tegen een huisartstarief te behandelen op de spoedeisende hulp. Een andere taak ligt echter bij de overheid en zorgverzekeraars, vooral op het gebied van voorlichting. Verzekerden moeten daarnaast de tijd nemen om hun zorgverzekering en polisvoorwaarden goed door te nemen, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.