Geld lenen 18 jaar

Geld lenen 18 jaar

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Iets minder dan dertig procent van alle jongeren heeft weleens wat geld geleend. Uiteraard is het verstandiger om te sparen voor een grote of dure aankoop zoals een auto of een vakantie. Mocht je toch besloten hebben om geld te gaan lenen, ga daar dan slim mee om. Mede om te voorkomen dat je straks met een hoge schuld opgezadeld zit. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten voordat je gaat besluiten om wel of geen lening aan te vragen:

Kan je wel geld lenen?

Ga na of je jouw maandlasten wel kunt blijven betalen. Na je dure aankoop moet je vaak de lening in termijnen af te betalen en daarnaast betaal je natuurlijk ook rente. Lukt het terugbetalen van de lening niet, dan kom je dus meteen al in de problemen. Je kunt ook een lening voor een lager bedrag afsluiten of gaan sparen voor je aankoop.

En straks?

Check of je het maandelijkse bedrag ook in de toekomst kunt blijven betalen. Want de looptijd van een lening kan soms wel meer dan 5 jaar zijn. Als je bijvoorbeeld op jezelf gaat wonen, brengt dat meer uitgaven met zich mee en dus hou je minder geld over. Kun je die lening dan nog steeds betalen? Twijfel je of lenen voor jou wel verantwoord is? Ga dan eerst een paar maanden zelf ervaren hoe het is. Stort het maandbedrag dat je zou moeten betalen voor jouw lening op je spaarrekening. Zo kom je er snel achter of lenen wel verstandig is en of je nog wat geld over kan houden.

Welke leningen zijn er?

Je kunt op verschillende manieren geld lenen. Bijvoorbeeld met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet van de bank. Kopen op afbetaling bij een (internet)winkel of met een creditcard is ook mogelijk, maar dit is vaak erg duur. Soms betaal je wel 15 procent rente! Voor je studie kun je tegen een gunstige rente een studentenlening bij de welbekende IB-Groep afsluiten.

Hoe kies je een lening?

Ga nooit zomaar met de eerste de beste aanbieder in zee. Kijk eerst rond bij verschillende banken en vergelijk altijd de verschillende rentepercentages, want die kunnen best flink verschillen. Voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening betaal je bij de ene aanbieder 6,5 procent en bij de andere wel 12,5 procent. En bedenk altijd dat aanbieders altijd geld aan jou willen verdienen. Kortom: stel vragen en lees altijd de bekende ‘kleine lettertjes’ en de financiële bijsluiter voordat je een handtekening zet.

Waar moet ik nog meer op letten?

Naast het rentepercentage is het belangrijk om op de voorwaarden te letten.

  • Wat is de looptijd? Hoe langer de looptijd, hoe meer rente. Al is het maandbedrag erg laag!
  • Moet je een (dure) overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij je lening?
  • Mag je tussentijds extra aflossen zonder consequenties (boete)?
  • Is er sprake van een vaste rente of een rente die later nog kan veranderen (variabele rente)?

En de volgende vormen van leningen zijn aantrekkelijk, maar ook erg duur!

  • Koop op afbetaling bij een winkel of postorderbedrijf
  • Rood staan op je bankrekening
  • Koop op afbetaling met je creditcard
  • Betalen in termijnen met een klantenkaart
  • Autokrediet: auto kopen op afbetaling bij autodealer (of huurkoop)

Voor alle die soorten leningen betaal je veel rente. Soms zelfs wel de maximale kredietrente van 18 procent. Vaak is het slimmer om voor je aankoop een persoonlijke lening (gemiddeld 10% rente) bij de bank af te sluiten of ga gewoon sparen!

Looptijd en levensduur

Zorg ervoor dat de looptijd van de lening nooit langer is dan het product meegaat. Het is erg vervelend om voor iets te moeten betalen wat je niet meer hebt of voor iets wat het niet meer doet. Is je spelcomputer bijvoorbeeld na 4 jaar versleten, maar moet je 5 jaar afbetalen? Sluit dan geen lening af, maar ga sparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.