Gemeenten die huishoudelijk hulp schrappen in strijd met de wet

Gemeenten die huishoudelijk hulp schrappen in strijd met de wet

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Vanaf 1 januari 2015 gaan veel gemeenten de huishoudelijke hulp stopzetten. Dit betekent dat mensen die hun eigen huishouden niet (meer) kunnen doen, zoals ouderen en mensen met een beperking, geen hulp meer kunnen ontvangen. Het stopzetten van de huishoudelijke hulp gaat tegen de wet in.

In strijd met wet

Ieder(in), de koepelorganisatie voor chronisch zieken mensen en mensen met een beperking, stelt dat gemeenten die de huishoudelijke hulp stopzetten in strijd zijn met zowel de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) als het Europese mensenrechtenverdrag. Het schrappen van de huishoudelijke hulp kan alleen als er een onderzoek vooraf gaat met de afweging van belangen en behoorlijke motivering. In veel gemeenten is hier geen sprake van stelt Ieder(in). De koepelorganisatie wil dat staatssecretaris Martin van Rijn de gemeenten hier op aanspreekt. “De gemeenten moeten zich aan de regels houden. De kern van de Wmo is dat de gemeenten samen met hun burgers vaststellen wat er precies nodig is”, stelt Ieder(in).

Geen huishoudelijk hulp meer

Veel mensen hebben van hun gemeenten via de post de boodschap gekregen dan zij vanaf 1 januari geen huishoudelijk hulp meer zullen ontvangen. Het is de bedoeling dat deze mensen zelf de hulp gaan regelen en betalen. In slechts een paar gemeenten zal er niks veranderd worden aan de huishoudelijke hulp. Er wordt in de meeste gevallen wel een financieel vangnet opgezet voor mensen die de huishoudelijke hulp niet geheel zelf kunnen financiëren. Zo wordt er in sommige gemeenten geholpen een hulp met een gereduceerd tarief te vinden. Er zijn veel mensen die contact hebben gezocht met de koepelorganisatie omdat zij bang zijn hun huishoudelijke hulp te verliezen. Ieder(in) gaat samen met een bejaard stel naar rechter, omdat zij zonder hun huishoudelijk hulp niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.