Gezonde voeding senioren

Gezonde voeding senioren

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Gezond eten zorgt voor een betere weerstand tegen ziektes, een beter mentaal inzicht, meer energie en minder chronische problemen met uw gezondheid. Wanneer we ouder worden kan gezond eten de sleutel zijn tot goede vooruitzichten en het behoud van een emotioneel evenwicht. Met wat nuttige tips en informatie helpen we u graag een handje.

Tips voor gezond eten

Onderstaande tips helpen u met het verkrijgen van voldoende goede voedingsstoffen.

  • Kies voor zeezout in plaats van het koken in gewoon keukenzout.
  • Geniet van goede vetten. Daarbij kunt u denken aan olijfolie, avocado’s. zalm, walnoten, lijnzaad en andere enkelvoudig onverzadigde vetten. Onderzoek heeft aangetoond dat het vet uit deze voeding uw lichaam tegen hartziekten beschermt. Ook verhoogt het uw “goede” HDL cholesterolniveau.
  • Meer vezels verlagen het risico van chronische ziekten. Een manier om meer vezels binnen te krijgen is het eten van ruwe vruchten, groente en bonen. Kook slim. Kies er eens voor om uw groenten te stomen. Zo blijven de essentiële voedingsstoffen behouden.
  • Vijf kleuren. Probeer 5 kleuren gerechten op uw bord te leggen. Denk darbij vooral aan fruit en groenten rijk aan voedingsstoffen (bramen, bessen, meloenen, spinazie en tomaat).

Blijf goed en genoeg eten

Minder eetlust, gebitsproblemen, verminderde geur- en smaakbeleving en een sneller ‘vol’ gevoel zijn factoren waardoor ouderen niet voldoende meer eten. Meestal drinken ouderen ook minder omdat het ‘dorstgevoel’ is verminderd. Tevens kunnen eenzaamheid en depressie de voedingsinname verslechteren. Het gebruik van medicijnen onder ouderen is vaak hoog en kan klachten geven die de inname van voeding beperken, zoals misselijkheid.

Doordat mensen bij het ouder worden minder gaan eten en drinken, kampen zij met gewichtsverlies en ontvangt het lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft. Ouderen lopen dan een verhoogd risico op ondervoeding. Bij ziekte is de kans op ondervoeding nóg groter. Het gevolg daarvan is dat de gezondheid verder verslechtert. Let dus goed op!

Gezond blijven

Bent u gezond, dan hoeft u doorgaans minder te betalen voor zorgkosten. Hoe bent u op dit moment verzekerd? Kijk en vergelijk via ons senioren zorgverzekeringen en bespaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.