Goedkoop belangrijker dan veel keuze

Goedkoop belangrijker dan veel keuze

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De prijs van een zorgverzekering is voor consumenten belangrijker dan de hoeveelheid keuze. Uit de eerste cijfers over overstappers tijdens seizoen 2018-2019 is een goedkope zorgverzekering leidend, zelfs als dat leidt tot minder keuze uit zorgverleners.

Het aantal mensen dat een restitutiepolis kiest op Independer daalt snel. Koos in 2016 nog 23 procent voor een polis met vrije zorgkeuze, dit jaar is dat (tot nog toe) slechts 10,6 procent. De oorzaak van het sterk afnemende aantal mensen dat kiest voor een naturapolis in plaats van restitutie ligt volgens Independer in de prijs. Niet alleen is de premie van alle zorgverzekeringen flink toegenomen, ook het prijsverschil tussen polissen met vrije zorgkeuze en zonder vrije zorgkeuze is groter geworden. Bedroeg dit prijsverschil in 2014 nog 3,7 procent, nu is dat gegroeid naar 8,2 procent.

Een andere ontwikkeling die Independer aangeeft is dat al zijn de prijzen tussen natura en restitutie toegenomen, de verschillen zijn afgenomen. “De meeste naturapolissen bieden inmiddels dekking voor alle ziekenhuizen” aldus Aalt van Bokhorst, zorgverzekeringexpert bij Independer.

Omdat elk jaar maar een klein percentage van de verzekerden overstapt neemt het aantal verzekerden met een restitutiepolis relatief langzaam af. In 2016 had nog 22 van de verzekerden een restitutiepolis, dit jaar zal dat zo’n 19 procent zijn. De naturapolis – waarbij alleen die zorg van gecontracteerde zorg wordt vergoed – is veruit de meest populaire verzekeringsvorm.