Goedkopere premie door hoge winsten verzekeraars

Goedkopere premie door hoge winsten verzekeraars

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De gemiddelde jaarpremie voor een zorgverzekering lag in 2012 dertien euro lager dan in 2011 blijkt uit gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze verlaging van de premie is ondanks de toenemende vraag naar zorg en wijzigingen in het pakket.

Kostenbesparing door betere inkoop

De behaalde winsten zijn volgens de NZa voornamelijk behaald door het scherper inkopen van zorg door de zorgverzekeraars. Per verzekerde leverde de betere inkoop gemiddeld 117 euro per verzekeringnemer op. De besparingen komen niet direct ten goede van de burger omdat de besparing teniet werden gedaan door een hogere zorgconsumptie en aanpassingen in het basispakket.

Vooral op medicijnen is het afgelopen jaar veel bespaard. Omdat zorgverzekeraars zelf kunnen kiezen welke medicijnen worden vergoed wordt steeds meer gekozen voor generieke, merkloze medicijnen. De gerealiseerde kostenbesparing door dit preferentiebeleid bedraagt 750 miljoen euro.

Nog goedkopere zorgverzekering in 2014

Omdat wordt verwacht dat de trend van scherpere zorginkoop zich voort zal zetten verwacht de NZa het komende jaar nog lagere premies. Anderzijds kunnen verzekeraars ervoor kiezen de winsten aan te wenden voor een onderscheidende klantenservice of een beter zorgaanbod.

De NZa is regelgever in de zorg en bewaakt zodoende de zorgmarkt. De NZA richt zich op een transparante markt en toegankelijke en betaalbare zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.