Gynaecologen handelen tegen wet in

Gynaecologen handelen tegen wet in

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

NIPT test

Er blijken steeds meer gynaecologen en verloskundigen te zijn die zwangere vrouwen helpen met een bloedtest voor het syndroom van Down. Tientallen ziekenhuizen blijken deze test aan te bieden. Hiermee handelen deze gynaecologen, verloskundigen en ziekenhuizen tegen de wet in. Wist je dat het mogelijk is om een SOA door pijpen te krijgen?

Overtredingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft bevestigd dat er meldingen van overtredingen betreft het aanbieden van de bloedtest zijn binnengekomen. Er blijken rond de zestig Nederlandse ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken te zijn die de bloedtest aanbieden. Dit gebeurt in de meeste gevallen niet in het openbaar. In Nederland is het zo dat de test alleen bij vrouwen die een verhoogde kans hebben op een kindje met het syndroom van Down uitgevoerd mag worden. In België is het echter voor alle vrouwen toegestaan om de bloedtest te laten doen. Wat er steeds meer gebeurt, is dat er hier in ziekenhuizen en verloskundigenpraktijken bloed wordt afgenomen wat vervolgens naar het Antwerpse Labaratorium Gendia wordt opgestuurd. Directeur Patrick Willems schat dat het labaratorium elke week minstens van zestig Nederlandse vrouwen bloed binnenkrijgt. Hij heeft zelfs een eigen ophaalservice die elke week door Nederland rijdt om bloed op te halen.

Nauwkeuriger

De test, ook wel NIPT genoemd, valt in Nederland onder de wet op het bevolkingsonderzoek en mag dus niet aan elke zwangere vrouw worden aangeboden. Gynaecologen en verloskundigen voeren de test echter toch uit, omdat ze de zwangere vrouwen de betrouwbare test niet willen onthouden. De NIPT is een stuk nauwkeuriger dan de huidige combinatietest. Bij de huidige combinatietest wordt namelijk alleen een kansberekening gegeven. Zwangere vrouwen die na deze combinatietest alsnog zekerheid willen over de situatie van hun ongeboren kindje, moeten een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest doen wat de kans op een miskraam verhoogd. De NIPT kan door de analyse van dna-fragmenten van het ongeboren kind met zekerheid zeggen of er sprake is van het syndroom van Down. Veel zwangere vrouwen kiezen er daarom voor om naar België te gaan en de test van €600 zelf te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.