Hoe kies ik een zorgverzekering uit?

Hoe kies ik een zorgverzekering uit?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Het eind van het jaar staat weer voor de deur en de dure decembermaand komt er weer aan. Gelukkig valt er in december nog wat te besparen naast veel geld uitgeven aan cadeautjes. December is namelijk ook de maand waarin overgestapt kan worden van zorgverzekering.

De laatste weken zijn alle nieuwe premies bekend geworden, die elk jaar wisselen. Waar vorig jaar de premies omlaag gingen gaan ze voor 2015 helaas fors omhoog. Vandaag moeten alle zorgverzekeraars hun definitieve premie voor het komende jaar bekend hebben gemaakt. Tot 1 januari heb je de tijd om je oude basisverzekering op te zeggen en een nieuwe af te sluiten, maar hoe kies je een zorgverzekering uit?

Soorten zorgverzekeringen

Het belangrijkste aan de zorgverzekering is de basisverzekering, deze is voor elke Nederlander verplicht. Deze basisverzekering dekt de meest voorkomende zorgkosten en bestaat in drie smaken: de restitutiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. De restitutiepolis kent de meeste keuzevrijheid in zorg, hier kun je zelf kiezen bij welke zorgverlener je behandeld wil worden. Bij de naturapolis ligt dit anders; hier worden alleen gecontracteerde zorgaanbieders volledig vergoed. Zorgaanbieders die niet zijn gecontracteerd worden slechts gedeeltelijk vergoed.

Naast de naturapolis wint een nieuw soort polis snel aan populariteit: de budgetpolis. Deze polis is eigenlijk een soort naturapolis maar met minder keuze uit zorgaanbieders. Bij de budgetpolis kun je daarom alleen kiezen uit een beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders. Het is waarschijnlijk dat in de toekomst niet-gecontracteerde zorgaanbieders geheel niet meer vergoed te hoeven worden, hier stemt de Eerste Kamer binnenkort over.

Hoe minder zorgkeuze, hoe goedkoper de premie zal zijn. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn dan ook de budgetpolissen, gevolgd door de naturapolissen. De restitutiepolissen zijn het duurst.

Het eigen risico

Het eigen risico zijn de gemaakte zorgkosten die je uit eigen zak zult moeten betalen. Gelukkig valt niet alles uit het basispakket onder het eigen risico; huisartsconsulten vallen hier bijvoorbeeld niet onder. De afgelopen jaren is het eigen risico hard gestegen en zal in 2015 minimaal 375 euro bedragen. Dit eigen risico is verplicht, daarnaast is het mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen tot 875 euro. Over het algemeen geldt dat de premiekorting 50% van het vrijwillig verhoogde eigen risico bedraagt. Wanneer het eigen risico vrijwillig met 500 euro wordt verhoogd zou dit op jaarbasis ongeveer 250 euro aan premie schelen. Of het verstandig is om het eigen risico te verhogen is afhankelijk van de zorgkosten die je verwacht te maken maar ook van je financiële situatie. Bij hoge zorgkosten moet met een verhoogd eigen risico namelijk meer zelf betaald worden.

Aanvullende verzekeringen

De basisverzekering vergoedt alleen die zaken die door de overheid zijn vastgelegd in het basispakket; de meest voorkomende ziektekosten. Zaken als fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en de meeste tandartskosten voor mensen ouder dan 18 worden niet gedekt door het basispakket. Wanneer je dit soort zorg nodig hebt kan dit aanvullend verzekerd worden. De dekking van aanvullende verzekeringen verschilt, anders dan de basisverzekering, wel per verzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.