In 3 stappen eenvoudig overstappen, de definitieve zorgverzekering checklist

In 3 stappen eenvoudig overstappen, de definitieve zorgverzekering checklist

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Wanneer de oliebollen, champagne en kerstbomen in zicht komen begint ook de zorgverzekering weer te spelen. Elk jaar, vanaf 12 november, maken zorgverzekeraars hun premies voor het komende jaar bekend. Dat kan betekenen dat je in 2019 flink duurder uit zal zijn bij je huidige zorgverzekering. Het loont daarom even te kijken of je nog goed zit en of het misschien de moeite loont om over te stappen.

In 3 eenvoudige stappen check je of je goed zit waar je nu verzekerd bent of dat je beter over kunt stappen, en waar je op moet letten.

1. Welk soort zorgverzekering?

Zorgverzekeringen worden aangeboden in twee smaken: restitutie en naturaverzekeringen. Restitutie is altijd een stukje duurder, dat komt omdat deze verzekeringen volledig vrije zorgkeuze kennen. Alle medisch noodzakelijke zorg (gedekt door het basispakket) uitgevoerd door artsen en ziekenhuizen wordt volledig vergoed.

Dit in tegenstelling tot een naturapolis. Hier wordt alleen de zorg van die zorgverleners (artsen, ziekenhuizen) met wie de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt volledig vergoed. Andere zorgverleners met wie de verzekeraar geen afspraken heeft worden slechts gedeeltelijk vergoed. Het bij een naturapolis daarom mogelijk dat je niet altijd bij die arts of dat ziekenhuis terecht kunt die je voorkeur heeft.

2. Welke dekking?

Elke Nederlandse ingezetene moet verplicht verzekerd zijn voor zorg door middel van het basispakket. Het basispakket dekt de meeste medisch noodzakelijke zorgkosten waaronder huisartszorg en ziekenhuiszorg. De inhoud van het basispakket is wettelijk vastgesteld – en wordt jaarlijks gereviseerd – waardoor deze bij elke zorgverzekeraar gelijk is, alleen de keuze voor zorgverlener (zie stap 1) kan per polis verschillen.

Een aantal zorgkosten worden niet gedekt door het basispakket. Dit zijn onder andere tandartskosten voor volwassenen, alternatieve zorg, brillen en lenzen en orthodontie. Ook fysiotherapie voor volwassenen wordt grotendeels niet langer vergoed door het basispakket. Vergoeding geldt alleen voor een beperkt aantal chronische aandoeningen en dan pas vanaf de 21e behandeling. Voor jongeren tot 18 jaar worden de eerste 9 fysiotherapie behandelingen vergoed.

Zorgkosten die niet door het basispakket worden vergoed kunnen aanvullend verzekerd worden door middel van een aanvullende zorgverzekering. Elke zorgverzekeraar kan de inhoud van de aanvullende zorgverzekering zelf invullen. Is het verstandig om aanvullend te verzekeren? Ga daarvoor uit van je zorgkosten die niet uit het basispakket worden vergoed uit de afgelopen jaren. Verwacht je komend jaar geen niet-gedekte zorgkosten te maken? Dan is het wellicht verstandig dit niet te verzekeren.

3. Eigen risico bepalen

Voordat je recht hebt op vergoeding van zorgkosten uit het basispakket (afgezien van huisartsbezoeken) moet je je eigen risico betalen. Het eigen risico zijn de eerste zorgkosten die je uit eigen zak moet betalen. Het eigen risico is voor 2019 vastgesteld op 385 euro, gelijk aan 2018.

Je kunt er echter voor kiezen je eigen risico vrijwillig te verhogen met 500 euro tot 885 euro. Dit zorgt voor een lagere premie maar ook een stuk hoger risico. Maak je onverhoopt zorgkosten zul je een flink bedrag zelf moeten betalen. Het kiezen voor een hoger risico is daarom alleen aan te bevelen wanneer je geen zorgkosten verwacht te maken én wanneer je de middelen hebt om je verhoogde eigen risico te betalen mocht je onverwachts toch zorgkosten maken.