Innovatie in de zorg blijft nog even uit

Innovatie in de zorg blijft nog even uit

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Innovatie in de zorg

De Volkskrant kwam afgelopen week met het bericht dat gemeenten hun zorg vanaf 1 januari gaan vernieuwen. Uit de zorgenquête van de Volkskrant onder 96 gemeenten kwam naar voren dat gemeenten de langdurige zorg anders willen aanpakken om zo de kwaliteit te verbeteren. Volgens prof. dr. Jan Telgen klopt deze conclusie van de Volkskrant echter niet. De gemeenten blijven nog te veel in de werkwijze van de AWBZ zitten.

Prof.dr. Besliskunde en Inkoopmanagement publieke sector Jan Telgen is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met twee andere onderzoekers heeft Telgen onderzoek gedaan naar de gemeentelijke uitbestedingen en komt tot de conclusie dat de gemeenten op dezelfde manier te werk zullen gaan als de AWBZ. Van de vernieuwingen in de zorg rond de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dus nog geen sprake.

Wijkteams

Uit de enquête van de Volkskrant kwam naar voren dat de helft van de gemeenten aankomend jaar geïntegreerde wijkteams gaan introduceren. Hierdoor zou er onder andere een betere samenwerking tussen verschillende zorgverleners moeten ontstaan. De hoogleraar Klaartje Peters liet aan de Volkskrant weten dat het introduceren van wijkteams zal leiden tot toegankelijkere zorg en een betere samenwerking tussen verschillende zorgverleners. Wanneer er te laat hulp wordt aangeboden, zal er op langer termijn meer dure specialistische zorg nodig zijn. Wijkteams zijn volgens Peters ideaal om tijdig in te kunnen grijpen.

Volgens het onderzoek van Telgen en zijn collega’s blijkt ook dat veel gemeenten aankomend jaar geïntegreerde wijkteams gaan introduceren. Doordat de financiële prikkels dezelfde blijven zal er volgens hen echter geen sprake zijn van een innovatieve zorg. In 60 procent van de gevallen zal de financiering van de aanbieders net als voorheen gebaseerd zijn op het aantal bestede uren. In slechts 35 procent zal de financiering op basis van de behaalde resultaten zijn. Telgen verwacht hierdoor dat er van vernieuwingen in de zorg voorlopig geen sprake zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.