Kabinet in crisis om zorgwet

Kabinet in crisis om zorgwet

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Kabinetscrisis zorgwet

Het zijn lange nachten voor premier Mark Rutte en zijn kabinet. Nadat een meerderheid van de Eerste Kamer op 16 december tegen de Zorgwet stemde is het heibel binnen het kabinet. Voor minister Schippers vormt de door haar ingediende Zorgwet een fundamenteel onderdeel van de hervormingen in de zorg. Wanneer niet tot een oplossing wordt gekomen is het sneuvelen van de wet een reden voor Schippers om op te stappen. Het voortbestaan van het kabinet zou volgens ingewijden in Den Haag aan een zijden draadje hangen.

Het wetsvoorstel heeft eerder de Tweede Kamer succesvol gepasseerd maar is eergister onverwachts verworpen door de Senaat. Waar regeringspartijen zich zeker achtten van het passeren van de wet bleken drie PvdA senatoren onverwachts tegengestemd hebben. Uiteindelijk strandde het wetsvoorstel met 38 stemmen tegen en 33 stemmen voor. Het wetsvoorstel werd gesteund door ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, CU en SGP.

Er is de afgelopen dagen onophoudelijk gesproken met de drie PvdA senatoren die tegen stemden om hun bezwaren te ondervangen. De aangepaste wet zou dan opnieuw worden ingediend bij de Tweede Kamer. In Den Haag klinken ondertussen positieve geluiden dat een oplossing voor de crisis zal worden gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.