Kamer geeft groen licht voor nieuwe zorgpolis

Kamer geeft groen licht voor nieuwe zorgpolis

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Het lijkt wel een constant gevecht tussen twee onvermoeibare reuzen. Al decennia lang probeert de overheid de kosten voor de zorg omlaag te brengen. Alhoewel er sprake is van een geringere stijging kunnen we niet spreken van een succesvolle aanpak.

Zorgverzekering

invoering van het private zorgstelsel en daaropvolgende stijging van het eigen risico is een van die pogingen om de zorgkosten terug te dringen. Maar het wil maar niet lukken. Dus komen er steeds nieuwe manieren om de kosten te verlagen. Zo heeft de Tweede Kamer nu het voorstel van minister Schippers aangenomen om vanaf 1 januari 2015 een nieuwe polis aan te bieden.

Deze nieuwe zorgverzekeringspolis wordt goedkoper dan de nu bestaande. De verlaging komt tot stand omdat in deze polis de vrije keuze voor specialist en ziekenhuis wordt geschrapt. Je kunt kiezen uit de mogelijkheden die de verzekeraar biedt.

Moeilijk?

Door deze nieuwe aanpak hoeft de verzekeraar niet langer met iedere huisarts en specialist en met ieder ziekenhuis een contract af te sluiten. Zo werkt het namelijk nu. Omdat de verzekerden vrij moeten kunnen kiezen, moet ook iedere mogelijkheid geboden worden.

Vanaf 1 januari 2015 wordt dat dus anders voor hen die kiezen voor deze nieuwe polis. Wordt de toegang tot de zorg daardoor moeilijker? Wel voor hen die gehecht zijn aan de eigen huisarts en/of specialist. Verder eigaenlijk niet.

Toekomst

In principe duwt de Tweede Kamer de deur naar de toekomst open met de acceptatie van deze nieuwe vorm van zorgverzekering. De afgelopen jaren hebben we moeten wennen aan de overal ontstane medische centra waar meer dan een huisarts zit en waar je niet vooraf weet bij wie je terecht komt. Dat zie je overigens ook steeds meer bij tandartsen gebeuren. Daar komt nog bij dat niet meer in iedere wijk een huisarts gevestigd is, maar dat ook dat meer naar de stadsdelen verschoven is.

Vervolg

De nieuwe zorgpolis sluit aan bij deze veranderingen. Is een vervolg er op. Of het uiteindelijk ook zal helpen kosten te besparen, moet de toekomst uitwijzen. Feit is dat het in ieder geval volgend jaar een lagere polis op kan leveren voor hen die er geen moeite mee hebben. Voor hen die niet gehecht zijn aan hun huisarts. Dat zullen veelal de jongeren zijn en mensen die weinig gebruik maken van de zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.