Keuzes maken in de zorg dankzij een burgerforum

Keuzes maken in de zorg dankzij een burgerforum

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De zorgkosten stijgen elk jaar weer. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, moeten er keuzes worden gemaakt. Dit is niet altijd even eenvoudig. Dit bleek recent uit een medicijn voor taaislijmziekte dat na veel discussie alsnog in het basispakket van de zorgverzekering werd opgenomen. Taaislijmziekte patiënten waren blij, terwijl anderen juist aangeven dit niet te begrijpen. Zij vonden 170 miljoen voor slechts een enkel geneesmiddel wel erg prijzig. Meer dan ooit moeten er dus keuzes worden gemaakt in de zorg. Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien?

De grote vraag: hoe houden we de zorg betaalbaar?

Stijgende zorgkosten worden steeds normaler. De vraag is of het ons als verzekerden lukt om deze kosten op te brengen. Willen we nog wel operaties op hoge leeftijd, hoe gaan we om met de bodyscan en wat doen we met dure medicijnen? Hoeveel ruimte is er überhaupt in het basispakket en wat zien we wel of niet graag vergoed? Het zijn vragen waar we als verzekerden allemaal ooit mee te maken krijgen. Inmiddels wordt er volop onderzoek gedaan naar deze pittige thema’s en vragen.

Keuzes maken is noodzakelijk

Rob Baltussen is hoogleraar gezondheidseconomie aan het Radboud UMC. Hij weet als geen ander alles op het gebied van keuzes maken in de gezondheidszorg. Volgens hem gaan die keuzes altijd gepaard met emoties. Soms raken desbetreffende keuzes thema’s als leven en dood. Vaak is er maatschappelijk onbegrip om keuzes die er worden gemaakt. Toch ontkomen we er volgens hem niet aan om die pijnlijke keuzes te maken. In 2015 betaalden we nog 5.100 euro aan zorg en in 2014 loopt dit bedrag op naar 9.600 euro.

Burgerforum

Inmiddels heeft er een burgerforum plaatsgevonden waarvoor 24 personen door een onderzoeksbureau werden geselecteerd met een diversiteit in sociaaleconomische achtergrond. In totaal werd er drie weekenden lang gediscussieerd over het belang van keuzes maken in de zorg. Daaruit bleek dat vooral goede informatievoorziening erg belangrijk is bij het nemen van definitieve beslissingen.

Goede informatievoorziening is relevant

De hoogleraar gezondheidseconomie pleit ervoor om burgers goed te informeren voordat er bepaalde beslissingen worden genomen. Goede informatievoorziening draagt bij aan meer draagvlak en begrip voor politici en deskundigen die veelal de knoop moeten doorhakken. Hij pleit daarom voor een burgerforum waarin steeds meer duidelijk wordt dat keuzes vaak complex en enorm lastig zijn. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat meningen vaak worden bijgesteld als mensen beter worden geïnformeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.