Keuzevrijheid zorg in Eerste Kamer

Keuzevrijheid zorg in Eerste Kamer

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Keuzevrijheid zorg 2016

Vandaag wordt in de Eerste Kamer een door minister Schippers voorstelde wijziging in de Zorgverzekeringswet (Zw) behandeld die veel invloed kan hebben op hoe de zorgverzekering er in 2016 uitziet.

De huidige situatie

Zorgverzkeraars kunnen momenteel twee soorten basisverzekeringen aanbieden; de restitutieverzekering en de naturaverzekering. Voor alle zorg die niet wordt gedekt door de basisverzekering kan de zorgverzekeraar kiezen dit te verzekeren door middel van aanvullende verzekeringen.

Bij de restitutiepolis is sprake van vrije zorgkeuze in medisch specialisten, de restitiepolis vergoedt de rekening die de patiënt indient, of de zorgverlener gecontracteerd is of niet. In het geval van de naturapolis worden alleen rekeningen van gecontracteerde zorgaanbieders volledig vergoed, de rekening van niet-gecontracteerde zorgverleners wordt slechts gedeeltelijk vergoed – tot 75% van de rekening.

Voorgestelde wijziging zorgverzekeringswet

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht een gedeelte van de rekening van niet-gecontracteerde zorgverleners te vergoeden. Het vandaag te behandelden voorstel houdt in dat deze verplichting wordt geschrapt waardoor zorgverzekeraars in het geval van een naturapolis alleen nog maar gecontracteerde zorgverleners hoeven te vergoeden. Niet-gecontracteerde zorgverleners zouden dan helemaal niet meer vergoed hoeven worden.

Waarom deze wijzigingen?

De hoop is dat door zorgverzekeraars toe te staan om niet-gecontracteerde zorgverleners niet te vergoeden de marktwerking in de zorg zal toenemen.

Een ziekenhuis dat dezelfde behandeling vaak uitvoert zal hier beter in worden, kan het efficienter aanpakken en zal hierdoor betere kwaliteit leveren tegen een lagere prijs, dit is althans het idee. Doordat zorgverzekeraars alleen bepaalde zorgverleners hoeven te vergoeden kunnen ze zelf een selectie maken uit gespecialiseerde zorgverleners die goede kwalieit bieden.

Daarnaast zullen zorgverzekeraars door de wijziging beter in staat zijn te concurreren op kwaliteit in plaats van puur op prijs. Zorgverzekeraars krijgen een stimulans om alleen de beste en goedkoopste zorgverleners te contracteren in plaats van iedereen te moeten vergoeden die een behandeling aanbiedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.