Kindgebonden budget

Kindgebonden budget

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming van de overheid in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. De hoogte van het kindgebonden budget wordt bepaald door het gezinsinkomen, het aantal kinderen en hun leeftijd.

Bij een bruto gezinsinkomen tot € 28.897 ontvangt een gezin het maximale kindgebonden budget. Als een gezinsinkomen bruto hoger is dan € 28.897, gaat het kindgebonden budget geleidelijk omlaag. Het bruto gezinsinkomen bestaat uit je bruto inkomen en dat van je eventuele partner.

Opbouw kindsgebonden budget 2012

  • Een gezin met 1 kind krijgt maximaal € 1.017 per jaar.
  • Een gezin met 2 kinderen krijgt maximaal € 1.478 per jaar.
  • Een gezin met 3 kinderen krijgt maximaal € 1.661 per jaar.
  • Een gezin met 4 kinderen krijgt maximaal € 1.767 per jaar.
  • Een gezin met 5 kinderen krijgt maximaal € 1.873 per jaar.
  • Voor het 4e en ieder volgend kind komt er € 106 bij.
  • Verhoging voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar: € 231 per jaar.
  • Verhoging voor kinderen van 16 en 17 jaar (bijdrage schoolkosten): € 296 per jaar.

Veranderingen in 2013

In 2013 wordt het kindgebonden budget voor het 2e kind verhoogd met € 75 per jaar. Ook krijg je waarschijnlijk vanaf 2013 geen kindgebonden budget meer als je (te)veel eigen vermogen hebt. Op de website Toeslagen van de Belastingdienst kun je alvast een proefberekening maken. Dan zie je meteen of je voor een kindgebonden budget in aanmerking komt en de hoogte ervan.

De kinderbijslag blijft gewoon bestaan naast het kindgebonden budget. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid die niet afhankelijk is van het inkomen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert de kinderbijslag uit.

Kindgebonden budget naast pleegzorgvergoeding

Verzorg je een pleegkind, dan heb je enkel recht op kindgebonden budget wanneer:

  • Je geen pleegoudervergoeding, maar wel kinderbijslag ontvangt;
  • Het kind 16 of 17 jaar is.

Je ontvangt geen pleegoudervergoeding en ook geen kinderbijslag. Je betaalt wel tot een bepaald bedrag mee aan het levensonderhoud van jouw kind. Voor de hoogte van het bedrag kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Jouw toeslagpartner voor de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget is degene met wie je samen de toeslag aanvraagt bij de Belastingdienst. Je kunt maar één toeslagpartner hebben.

Toeslagpartner en voorwaarden

De echtgenoot of geregistreerde partner is diegene de toeslagpartner voor de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget is. Heb je geen echtgenoot of geregistreerd partner, dan kan iemand anders die op hetzelfde adres is ingeschreven de toeslagpartner zijn. Je dient dan wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.