Kleine zorgaanbieders gaan kopje onder

Kleine zorgaanbieders gaan kopje onder

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Doordat zorgverzekeringen de voorkeur geven aan de grote spelers op de markt, dreigen kleine zorgaanbieders kopje onder te gaan. Wanneer de kleinere zorgaanbieders toch een kans gegeven wordt, hebben zij vaak te maken met extreem lage vergoedingen. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de Stentor.

Meer transparantie en duidelijkheid

Koepelorganisatie Velo (Verenigde Eerstelijns Organisaties van zorgaanbieders) wil dat zorgverzekeraars verplicht worden gesteld hun inkoopbeleid en -criteria bekend te maken. Voor de kleine partijen is het nu te onduidelijk waarom zij niet in aanmerking komen voor een contract. Ook Joep Speelziek, directeur en oprichter van GGZ-instelling De Dynamische Kracht, wil meer transparantie en duidelijkheid bij de zorgverzekeraars. “Er dient een onafhankelijk onderzoek te komen naar de macht van zorgverzekeraars en de verdeling van de zorgmiljarden.” Volgens hem maakt het tegenwoordig niet meer uit hoe goed je bent als zelfstandige organisatie; als kleinere partij ben je overgeleverd aan willekeur.

Geen contracten meer

Ook volgens Ger Jager, voorzitter van Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze, hebben zorgverzekeraars een sterke voorkeur voor dure massacontracten in plaats voor kleinere partijen die innovatieve en effectieve behandelingen aanbieden. Hij voorspelt dat kleine zorgaanbieders in 2015 of 2016 geen contract meer krijgen van een zorgverzekeraar, ondanks hun goede prestaties de afgelopen jaren. De Stichting denkt dat ongeveer de helft van alle kleine zorgaanbieders uiteindelijk over de kop gaan. Het zal hier om ongeveer 300 partijen gaan.

De Nederlandse Zorgautoriteit

Er wordt formeel gereageerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er is volgens de NZa nog geen reden genoeg om in te grijpen in de huidige situatie. “Er is momenteel nog voldoende zorgaanbod en ook de zorgplicht komt niet in gevaar door deze situatie. Daarnaast komt het beleid momenteel ook nog ten goede aan de consument door de lagere kosten en dalende of minder sterk stijgende zorgpremies. De situatie vraagt dus niet om een ingreep van de NZa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.