Kleine zorgverzekeraars onder druk gezet

Kleine zorgverzekeraars onder druk gezet

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

DSW geeft premie terug

Zorgverzekeraar DSW wordt onder druk gezet niet in het openbaar aan te geven tegen de afschaffing van de vrije artsenkeuze te zijn. Ook mag de kleine zorgverzekeraar uit Schiedam niet pleiten voor lagere zorgpremies. Dissidente leden, zoals zorgverzekeraar DSW, worden steeds vaker door grote zorgverzekeraars onder druk gezet zich aan te passen aan de belangrijke standpunten van de brancheorganisatie.

Afwijkende standpunten

Zorgverzekeraar DSW heeft een berispende brief van André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, ontvangen. In de brief staat beschreven dat het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland geconstateerd heeft dat de zorgverzekeraar zich meerdere malen in het openbaar heeft gedistantieerd van belangrijke standpunten van de brancheorganisatie. Ook wordt de zorgverzekeraar ervan beschuldigd zich beschadigend uit te laten over andere zorgverzekeraars. Rouvoet noemt als voorbeeld de uitlatingen van DSW over de ‘onmaatschappelijke hoge winsten bij andere zorgverzekeraars’. De brief aan de directeur van DSW Chris Oomen ligt momenteel bij de Volkskrant. Een woordvoerder van Rouvoet geeft aan dat zorgverzekeraars het recht hebben om andere standpunten in te nemen dan het branchestandpunt. “Wij willen echter een gesprek hebben over de manier waarop er met elkaar wordt omgegaan binnen de verzekeringswereld”.

‘Vrijheid van woordkeuze’

De brief is geschreven naar aanleiding van het kritisch betoog van Oomen in NRC Handelsblad en De Telegraaf. In zijn betoog geeft Oomen aan de vrije artsenkeuze en het betaalbaar houden van de maandelijkse zorgpremie de kern van de zorgverzekeringswet te vinden. “Er blijkt een branchestandpunt te zijn dat de vrije artsenkeuze zo beperkt mogelijk moet zijn en er mag niemand tegen dat standpunt ingaan. Ik heb volgens hen blijkbaar geen vrijheid van woordkeuze”, aldus Oomen. De directeur van DSW wordt al jaren door de grote zorgverzekeraars gezien als het buitenbeentje van de verzekeringswereld. Andere zorgverzekeraar waren aanvankelijk nog wel eens lovend over de afwijkende mening van Oomen. Tegenwoordig zijn de grote zorgverzekeraars helemaal klaar met de dissident uit Schiedam.

Inmiddels heeft het gesprek tussen Rouvoet en Oomen plaatsgevonden. Oomen geeft aan te hebben gezegd het belachelijk te vinden zo’n soort brief te hebben gekregen. Voorzitter André Rouvoet heeft niets losgelaten over de inhoud van het gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.