Kosten van behandeling onduidelijk bij ziekenhuizen

Kosten van behandeling onduidelijk bij ziekenhuizen

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Afgelopen zaterdag werd een deel van de uitzending van Kassa aan de behandelkosten van ziekenhuizen gewijd. Na de stijging van het eigen risico en het premiebedrag van verzekeraars, loont het om de prijzen van behandelingen bij verschillende ziekenhuizen te vergelijken. Medewerkers van ziekenhuizen bleken echter niet in staat om patiënten van tevoren informatie te verstrekken over de kosten van een behandeling.

In totaal werden 67 ziekenhuizen ondervraagd, waarvan slechts 10% direct een antwoord gaf op de vraag wat een glaucoommeting zou gaan kosten. Zo’n 38% deed dit alsnog na veel aandringen. Dat betekent dat ruim 50% van de ziekenhuizen in Nederland niet in staat is om een prijsopgave voor een behandeling te doen. 20% verwees door naar de zorgverzekeraar, die echter geen uitsluitend antwoord kunnen geven op die vraag, aangezien veel contracten voor dit jaar nog niet zijn afgerond.

Afspraken voor behandelingstarieven

Tarieven worden bepaald middels een afspraak tussen zorgverzekeraar en ziekenhuis. Dit tarief wordt in verband met de concurrentie niet openbaar gemaakt. Hierdoor heeft een patiënt geen informatie om de tarieven van een behandeling in verschillende ziekenhuizen met elkaar te kunnen vergelijken. Dit terwijl de kosten van een behandeling in verschillende ziekenhuizen tot wel 300% kunnen verschillen. Ook duurt het sluiten van contracten tussen zorgverzekeraar en ziekenhuis tot ver in het jaar.

Meer transparantie in zorgtarieven

Daarnaast zijn ziekenhuizen niet altijd even duidelijk als het om het opgeven van de tarieven gaat. Zo geeft het ene ziekenhuis het tarief voor een verzekerde door en het ander het passantentarief, oftewel het tarief voor een onverzekerde. Hierdoor heeft de patiënt nog minder inzicht in de kosten voor een behandeling. Minister Schippers wil dat dit inzicht beter wordt en meldt dat als je niet goed geïnformeerd wordt over de kosten van een behandeling, je hierover een klacht kunt indienen bij het NZa (Nederlandse Zorgautoriteit).

Per 1 november gaat hierover bovendien een nieuwe beleidsregel in, die zorgverzekeraars verplicht patiënten van te voren in te lichten over de geschatte kosten, of indien beschikbaar de precieze kosten, van een behandeling. Zorgaanbieders moeten daarnaast hun passantentarieven openbaar maken en de patiënt inlichten over de eigen kosten die verbonden zijn aan een behandeling. Hierbij moeten ze de patiënt doorverwijzen naar de verzekeraar voor de tarieven van de behandelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.