Kwaliteit van leven moet belangrijker worden

Kwaliteit van leven moet belangrijker worden

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Kwaliteit van leven doorbehandelen

Zorg in de laatste levensfase blijkt voor veel artsen een dilemma te zijn. Een meerderheid van de artsen vindt dat mensen die in hun laatste levensfase zitten zoals kankerpatiënten en ouderen langer worden behandeld dan wenselijk is. Toch moeten artsen vaker stilstaan bij de vraag of behandeling nog wel noodzakelijk en wenselijk is zo stelt de KNMG in haar rapport ‘Niet alles wat kan, hoeft’ over passende zorg in de laatste levensfase.

Door de snel voortschrijdende innovatie in de zorg kan veel meer worden behandeld dan vroeger het geval was. Sommige behandelingen hebben echter dermate ernstige bijwerkingen dat overleven welliswaar mogelijk is maar de kwaliteit van het leven ernstig wordt aangetast. Of moet worden doorbehandeld of dat het zinvoller is om behandeling te stoppen blijft een groot ethisch dilemma.

Zorg is alleen passend wanneer dit past bij de wens van de patiënt. Zorgverleners dienen vaker de dialoog aan te gaan met de patiënt over zijn of haar keuze waarin de kwaliteit van leven centraal staat. Ook voor de patiënt is hier een belangrijke rol weggelegd, “denk na over je perspectieven en mogelijkheden, […] vertel wat je wensen en verwachtingen zijn” aldus de KNMG.

Om overbehandeling tegen te gaan heeft de KNMG een stuurgroep gevormd bestaande uit huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en vertegenwoordigers van patiënten en ouderenorganisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.