Langdurige zorg opnieuw ingericht

Langdurige zorg opnieuw ingericht

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Langdurige zorg opnieuw ingericht

De langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten wordt opnieuw ingericht. Afgelopen dinsdag is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze nieuwe regeling garandeert hulp voor mensen die dit 24 uur per dag nodig hebben. De Wlz zal de huidige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) gaan vervangen. Staatssecretaris Martin van Rijn is verantwoordelijk voor de nieuwe regeling.

Intensieve zorg

Hulpbehoevenden krijgen door middel van de nieuwe regeling meer te zeggen over de zorg die ze nodig hebben. Het uitgangspunt van de Wlz is dat de hulpbehoevende niet in een instelling hoeft te verblijven om de nodige hulp te ontvangen. Mensen die langer thuis willen blijven wonen, maar dit niet kunnen zonder intensieve hulp, kunnen door middel van de nieuwe regeling toch zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het gaat hier vaak om mensen met zware dementie, psychische stoornis of een lichamelijke of verstandelijke beperking. De regeling maakt het mogelijk dat deze mensen de gehele dag intensieve zorg kunnen krijgen. Onder de Wlz vallen onder andere ook persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en aanpassingen aan de woning onder de Wlz.

Nieuw begin

De langdurige zorg is opnieuw ingericht zodat er beter ingespeeld kan worden op de wens van veel ouderen en andere hulpbehoevenden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Ook is de nieuwe inrichting bedoeld om de stijgende zorgkosten onder controle houden. “Met de invoering van deze nieuwe regeling wordt de hervorming van de langdurige zorg afgesloten. Dit is het begin van de vernieuwde en verbeterde langdurige zorg in Nederland”, aldus Van Rijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.