Langdurige zorg toch wel betaalbaar?

Langdurige zorg toch wel betaalbaar?

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Uit een recent onderzoek dat heeft plaatsgevonden, lijkt het kabinet een tekort te suggereren dat er eigenlijk niet is. Dat is de conclusie van Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP. Volgens haar is langdurige zorg prima betaalbaar. Dat zou blijken uit een doorrekening van een alternatieve methode voor het heffen van de premie voor de AWBZ. Hieruit blijkt onder andere dat een deel van de premies niet bij de zorg terechtkomen, maar worden ingezet voor lastenverlichting.

Miljarden worden geïnvesteerd in lastenverlichting

Sinds de wijziging van het belastingstelsel in 2001, wordt er jaarlijks meer premie voor de AWBZ geïnd dan dat er daadwerkelijk aan de zorg wordt besteed. Zo komt er dit jaar bijvoorbeeld 34,1 miljard euro aan premiegeld binnen, terwijl er uiteindelijk maar 23 miljard euro daadwerkelijk voor de zorg wordt gebruikt. Een aantal miljard euro dat niet wordt besteed aan de zorg, wordt wel uitgegeven aan lastenverlichting, bijvoorbeeld in de vorm van heffingskortingen. Nadelige fiscale effecten worden op deze verzacht, iets dat volgens haar zeker niet verkeerd is, maar ze vindt het niet kloppen dat daardoor tienduizenden banen in de zorg verdwijnen.

Een tekort dat er in werkelijkheid niet is

Terwijl de daadwerkelijke kosten 25,9 miljard euro bedragen voor de AWBZ, geeft het kabinet aan dat er een exploitatietekort is van ruim 3 miljard euro. Volgens Leijten is er sinds de invoering van het nieuwe belastingstelsel zeker 70 miljard euro van de geïnde AWBZ-premie niet geïnvesteerd in langdurige zorg. Daarmee wordt er een tekort gesuggereerd door het kabinet dat er in werkelijkheid niet is.

Alternatieve voorstellen door de SP

Inmiddels heeft de SP alternatieve voorstellen gedaan voor het financieren van de AWBZ. Zo is er voorgesteld om de premie van de AWBZ naar beneden bij te stellen of afhankelijk te maken van het inkomen. Momenteel betaalt iedereen premie over de eerste twee belastingschijven, maar de SP wil dat mensen met een hoger inkomen dit ook doen over de andere twee belastingschijven. Hogere inkomens betalen daardoor netto meer, maar procentueel wordt er hetzelfde bedrag aan premie betaald. Het Centraal Planbureau heeft aangegeven dat mensen met een inkomen van meer dan 42 duizend euro per jaar door middel van deze plannen hiermee flink op achteruit zullen gaan. Leijten geeft echter aan dat driekwart van alle huishoudens door haar plannen hiermee op vooruit gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.