Meer verstandelijk beperkten door veranderingen maatschappij

Meer verstandelijk beperkten door veranderingen maatschappij

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Innovatie in de zorg

De zorg voor verstandelijk beperkten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het aantal is tussen 1998 en 2011 vervijfvoudigd. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt dit niet doordat er meer mensen met een verstandelijke beperking zijn bijgekomen, maar door de veranderende eisen in de maatschappij.

In het jaar 2011 hebben 166.000 mensen met een verstandelijke beperking zorg aangevraagd via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). In 1998 stond dit aantal nog op 22.000 mensen. Doordat er steeds minder eenvoudig werk wordt aangeboden en er in het onderwijs ook strengere eisen worden gesteld, worden mensen tegenwoordig steeds sneller gezien als iemand met een verstandelijke beperking. Ook het digitale tijdperk is voor mensen met een verstandelijke beperking vaak niet bij te benen. Door zaken als internetbankieren en de OV-chipkaart valt het steeds sneller op als iemand een verstandelijke beperking heeft. Iemand met een IQ tussen de 50 en 85 wordt gezien als iemand met een (lichte) verstandelijke beperking.

De AWBZ wordt vanaf aankomend jaar vervangen door de Wet langdurige zorg (Wlz). Lees hier meer over deze nieuwe regeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.