Meer verzekerden kiezen voor maximaal eigen risico

Meer verzekerden kiezen voor maximaal eigen risico

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Steeds meer verzekerden maken de keuze voor het maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering. Vorig jaar koos ongeveer 18 procent van de verzekerden voor een maximaal in eigen risico. Voor 2016 stijgt dit percentage naar zo’n 23,9 procent. Dat is een stijging van maar liefst 32 procent. Is het echter wel zo slim om een keuze te maken voor het maximaal eigen risico?

Het maximaal eigen risico is populair

Kiezen voor een maximaal eigen risico is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is niet voor niets. Het kan je als verzekerde zo’n 300 euro premievoordeel opleveren per jaar. Dat klinkt verzekerden als muziek in de oren. Wie wilt er nu niet besparen op de zorgpremie? De zorg is de laatste jaren alleen maar duurder geworden en als je kunt besparen, dan doe je dit zonder schroom.

Het verschil tussen het verplichte en maximale eigen risico

In 2016 is er een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit verplichte eigen risico kun je verder verhogen naar 885 euro. Dit wordt ook wel het vrijwillige eigen risico genoemd. Het levert je premievoordeel op voor je zorgverzekering. Je hoeft niet altijd het maximale eigen risico te kiezen. Meestal gaat dit in stappen van 100 euro. Uiteindelijk bepaal je dus zelf wat je aan vrijwillig eigen risico kwijt bent.

Het maximale eigen risico – Een slimme keuze?

Veel mensen stellen zichzelf de vraag of de keuze voor het maximale eigen risico een slimme keuze is. Een terechte vraag. Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk om maandelijks minder premie te betalen voor je zorgverzekering. Als je iemand bent die veel zorgkosten maakt of verwacht in het nieuwe verzekeringsjaar veel zorgkosten te gaan maken, dan kun je beter niet kiezen voor het vrijwillig eigen risico.

Ben je gezond?

Het maximale eigen risico is eigenlijk alleen interessant als je (bijna) altijd gezond bent en weinig zorgkosten maakt. Waar je het verplichte eigen risico vaak in termijnen kunt betalen, is dat bij het maximale eigen risico niet het geval. Als je dan een nachtje in het ziekenhuis hebt gelegen, moet je de nota vaak in keer betalen en dat voel je direct in je portemonnee. Of het maximaal eigen risico interessant is voor jou, heeft dus alles te maken met jouw persoonlijke situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.