Minder patienten door crisis

Minder patienten door crisis

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

Uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in opdracht van de NOS blijkt dat Nederlanders minder gebruik maken van noodzakelijke zorg om kosten te besparen. Bijna alle geïnterviewde huisartsen zegt dit te merken. De enquête is uitgevoerd onder ruim 1000 deelnemende huisartsen.

Huisarts in basispakket

Al zijn de kosten voor huisartsbezoeken gedekt in het verplicht gestelde basispakket, mogelijke doorverwijzingen zijn vaak niet gedekt, of alleen gedekt door een (vrijwillige) aanvullende zorgverzekering. Het hoge eigen risico van minimaal 350 euro speelt vooral een rol bij de zorgmijding. De eerste kosten van een behandeling moeten namelijk worden voldaan uit het eigen risico, zelfs als de behandeling binnen het basispakket valt.

Zorgmijdende bevolkingsgroepen

In maart kwam de NOS al eerder met een onderzoek waaruit bleek dat vooral mensen uit achterstandswijken minder gebruik van de zorg begonnen te maken. Uit de huidige enquéte blijkt dat ook hoogopgeleiden en autochtone Nederlanders. Het zijn wel voornamelijk alleenstaanden die minder van zorg gebruik maken.

Goedkopere alternatieven

De huisartsen rapporteren in het onderzoek dat ze proberen goedkopere alternatieven te bieden, waaronder goedkopere medicijnen en meer vervolgonderzoeken bij de huisarts zelf in plaats van een verwijzing naar een specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.