Mogelijke inperking vrije artsenkeuze

Mogelijke inperking vrije artsenkeuze

, door GoedkoopsteZorgverzekering.nl

De Tweede Kamer heeft al eerder ingestemd met de wetswijziging van de Zorgverzekeringswet (Zvw) voor de mogelijke inperking van vrije artsenkeuze. Deze wetswijziging zou echter mogelijk in strijd zijn met het Europees recht. De Eerste Kamer heeft voor de goedkeuring van de wetswijziging daarom eerst advies gevraagd bij de Raad van State. De Raad van State heeft uiteindelijk vastgesteld dat de wetswijziging niet in strijd is met de Europese wetgeving. Het voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schipper om de vrije artsenkeuze af te schaffen, heeft dus een grote kans van slagen.

Controle vergoedingspercentage

Met deze wetswijziging hebben zorgverzekeringen de volledige controle over het vergoedingspercentage van niet gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraars kunnen er dan ook voor kiezen om niet gecontracteerde zorg helemaal niet meer te vergoeden. In dat geval zijn de volledige kosten voor de verzekerden. Met de afschaffing van de vrije artsenkeuze hebben de zorgverzekeraars de mogelijkheid de zorg selectiever in te kopen. De zorgverzekeraars kunnen er zo voor kiezen om zorgaanbieders die in hun ogen slechte kwaliteit leveren, niet te contracteren waardoor zij de zorg van deze zorgaanbieders niet meer (deels) hoeven te vergoeden.

Voldoende keuzevrijheid

Volgens de Raad van State hebben de mensen genoeg keuze uit het aanbod van zorgverzekeringen. Hierdoor wordt er niemand verplicht gesteld om voor een zorgverzekering te kiezen waarbij maar een beperkt aantal artsen vergoed wordt. Er wordt verwacht dat door de voldoende concurrentie tussen de zorgverzekeringen er verschillende ziektekostenpolissen blijven bestaan, waardoor iedereen genoeg keuzevrijheid heeft. De vraag is echter alleen nog of de vrije artsenkeuze dit jaar nog wordt afgeschaft door de Eerste Kamer. Wanneer dit het geval zou zijn, zouden zorgverzekeraars al voor aankomend jaar met een aangepaste polis komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.